Τη δέσμευσή του να προχωρήσει στο νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή στο δικαστικό Σώμα εξέφρασε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αρνούμενος ότι καταπατά το Σύνταγμα. Το Σάββατο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής της Δικαιοσύνης της Βουλής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές ενεπλάκησαν σε επεισόδια με προπηλακισμούς, γροθιές, ρίψεις μπουκαλιών, ακόμη και ενός iPad. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν βλέπουν πίσω από το νομοσχέδιο μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Τα επεισόδια του Σαββάτου ξέσπασαν όταν ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου επιχείρησε να υποβάλει έγγραφη διαμαρτυρία, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν του επιτράπηκε να μιλήσει.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την ευρεία έρευνα για διαφθορά στις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) –η σημαντικότερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της 11ετούς κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό –ως απόπειρα «δικαστικού πραξικοπήματος» με στόχο την υπονόμευση του ιδίου και του κόμματός του ενόψει των τοπικών και των προεδρικών εκλογών εντός του έτους.

Ο ΟΤΖΑΛΑΝ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχεται νέες πιέσεις από τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε με τις Αρχές της Αγκυρας δεν μπορεί να βαλτώνει διαρκώς και ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα που ζητούν οι Κούρδοι.