Τους δικούς τους γιατρούς θα έχουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών από τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση προβλέπεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που είναι ενταγμένοι στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας ΚΕΠΑ εξακολουθούν να υπάγονται σε αυτό και να παρέχουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους για την απρόσκοπτη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ έως 30/9/2014, ανεξάρτητα αν κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα συνεχίσουν να υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ ή σε άλλο δημόσιο Υγειονομικό Σχηματισμό (ΕΣΥ) ή αν επιλέξουν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ή να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι ο περιορισμός του άρθρου 61 του Ν. 4144/2013 στις αποδοχές που δύναται να καταβάλλει μηνιαίως το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε κάθε ιατρό του Ειδικού Σώματος, ως αποζημίωση για τις παρασχεθείσες κατά περίπτωση υπηρεσίες του, δεν ισχύει για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της απεργίας διαρκείας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από 25/11/2013 έως 9/1/2014 έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ που αφορούν 24.500 περιστατικά τα οποία δεν εξετάστηκαν και παρέμειναν σε εκκρεμότητα, ενώ στο μεταξύ υποβλήθηκαν στα ΚΕΠΑ 11.500 νέες αιτήσεις για αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας των αιτούντων από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ.

Ειδικότερα, οι εκκρεμείς χωρίς προγραμματισμό προς εξέταση από υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ αιτήσεις ανέρχονται σε 33.682 στις 9/1/2014, ενώ για τον μήνα Ιανουάριο 2014 έχουν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 περιστατικά, για τον μήνα Φεβρουάριο 24.467 περιστατικά και για μέρος του μηνός Μαρτίου (καθότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των ΥΕ-ΚΕΠΑ για τον Μάρτιο 2014) 4.740 περιστατικά, ήτοι, συγκεντρωτικά οι υφιστάμενες εκκρεμότητες στα ΚΕΠΑ ανέρχονται σε 84.906.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι συντάξεις θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές.