Στις φυλακές του Ναυπλίου και όχι στον Κορυδαλλό όπως οι λοιποί προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος διαφοροποιήθηκε απολογούμενος, έναντι των συγκατηγορουμένων του.

Και οι τρεις βουλευτές που κρίθηκαν προφυλακιστέοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης το Σαββατοκύριακο (Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας) κρατούνται σε διαφορετικά κελιά στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ενώ σήμερα οι Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος μετάγονται στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου ήδη κρατούνται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Χρήστος Παππάς και ο Γιάννης Λαγός. Ο Μπούκουρας είναι ο μόνος που θα μεταχθεί στις φυλακές Ναυπλίου.

Οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, τάχθηκαν –με διαφορά λίγων ωρών –υπέρ της προφυλάκισης των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών, με το σκεπτικό πως αν παραμείνουν ελεύθεροι είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων με ρατσιστικό υπόστρωμα.

Ο Μπούκουρας ωστόσο διαφοροποιήθηκε στην απολογία του έναντι των άλλων δύο, φτάνοντας να υποστηρίξει ότι δεν είναι καν μέλος της Χρυσής Αυγής. «Ουδέποτε εντάχθηκα ως μέλος από το έτος 2003 στη Χρυσή Αυγή. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ότι είμαι απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής από το 2012 αφού πριν ανήκα πολιτικά στον χώρο του ΠαΣοΚ. Οταν έγινα υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής αυτή είχε ήδη γίνει πολιτικό κόμμα, οι δε πολιτικές της θέσεις δεν είχαν ιδελογική κατεύθυνση κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ», υποστήριξε μεταξύ των άλλων στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος θέλησε να χαράξει διαφορετική γραμμή. Εφτασε μάλιστα χθες στο Εφετείο έχοντας μαζί του μία μαύρη βαλίτσα γεμάτη από έγγραφα για την υπεράσπισή του.

Επί ώρες, όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του, απαντούσε στις ερωτήσεις των δικαστικών λειτουργών επιχειρώντας να πείσουν ότι δεν είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης αλλά κοινοβουλευτικού κόμματος, αμφισβητώντας ευθέως το αποδεικτικό υλικό που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη (μαρτυρικές καταθέσεις θυμάτων, προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και αρχεία από τους κατασχεμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων).

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. «Δεν έχω ξαναδεί πολιτική μέσα από τη Δικαιοσύνη. Εύχομαι να μη συμβαίνει αυτό γιατί κινδυνεύει η δημοκρατία. Οταν καταρρέει η Δικαιοσύνη καταρρέουν τα πάντα», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισης του Στάθη Μπούκουρα ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας, επισημαίνοντας ότι σέβεται την απόφαση των δικαστών.

Την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν επιφυλάξει λίγες ώρες νωρίτερα ανακρίτριες και εισαγγελέας για τους Γερμενή και Ηλιόπουλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, όταν οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να πείσουν ότι η θέση του κόμματός τους είναι πολιτική απέναντι στους λαθρομετανάστες φέρονται να έλαβαν την απάντηση, «με μαχαίρια στις γειτονιές των μεταναστών δεν ασκείται πολιτική».

Ο Π. Ηλιόπουλος μάλιστα, σύμφωνα με το υπόμνημά του, κατηγόρησε την «καθεστηκυία πολιτική ολιγαρχία που αδυνατούσε να αντιληφθεί ότι οι κανόνες της διαφθοράς και της εθνικής μειοδοσίας θα καλύπτονταν εσαεί από τους ψηφοφόρους τους, επινόησε τη δήθεν εγκληματική μας συμπεριφορά προκειμένου να απαξιώσει τον πολιτικό μας λόγο».

Πάντως, κρίσιμα για την πορεία της ανακριτικής διαδικασίας θεωρούνται και τα ευρήματα των Αρχών από την επεξεργασία των κατασχεμένων αρχείων των λοιπών κατηγορουμένων, τα οποία αναμένεται να διαβιβαστούν εντός της εβδομάδας στο Εφετείο.