Αρχισε την Κυριακή στο Παρίσι η σύνοδος 11 χωρών που υποστηρίζουν τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τον κύριο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης.

Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να συζητηθεί η συμμετοχή, η οποία παραμένει αβέβαιη, της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία – γνωστή ως «Γενεύη 2».

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών 11 χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Τουρκία) πραγματοποιείται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του προέδρου του Συριακού Συνασπισμού Αχμαντ αλ-Τζάρμπα.

Στη σύνοδο αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Δέκα ημέρες πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2», που θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην συριακή σύγκρουση, αντικείμενο της σημερινής συνόδου είναι να παροτρυνθεί η συριακή αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση, να αποστείλει εκπροσώπους της στην Ελβετία.

«Προσπαθούμε να επιτρέψουμε στη “Γενεύη 2” να διεξαχθεί και κυρίως να έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά χωρίς να κρύβουμε τις δυσκολίες», ανέφερε γάλλος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον οποίο, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 11 χωρών πάνω στο ζήτημα αυτό.

Στο Παρίσι έχουν ήδη αρχίσει έντονες διπλωματικές επαφές. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συνάντησε χθες τον Αχμαντ αλ-Τζάρμπα, όπως και τους ομολόγους του από το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Σήμερα το πρωί, είχε συνομιλίες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τη Δευτέρα θα μιλήσει διαδοχικά με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά με τον Κέρι και στη συνέχεια με τον διεθνή μεσολαβητή για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι.

Συναγερμός στον ΟΗΕ για τους αποκλεισμένους από τις μάχες στη Συρία

Στο μεταξύ, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις κοινότητες που βρίσκονται αποκλεισμένες στη Συρία, εξαιτίας των μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο BBC, η Βάλερι Έιμος δήλωσε ότι έχει ακούσει πληροφορίες για ανθρώπους που κοντεύουν να πεθάνουν από ασιτία, ακόμα και στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Η βαρόνη Έιμος, η οποία βρίσκεται στη Συρία, είπε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ανθρωπιστική πρόσβαση στους πληγέντες.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ότι η ίδια έχει ακούσει φρικιαστικές ιστορίες για ανθρώπους που υποφέρουν.

Έκθεση του ΟΗΕ στα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε ότι τουλάχιστον 250.000 Σύροι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία ή σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.