Δίνοντας την ισχυρότερη μέχρι στιγμή ένδειξη ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου, ο στρατηγός Αμπντελφατάχ αλ Σίσι είπε ότι «εάν ο λαός και το στρατός το ζητήσει» θα θέσει υποψηφιότητα.

Εδώ και καιρό πιθανολογείτο ότι ο στρατηγός, που ουσιαστικά κρατά τα ηνία στη χώρα μετά την ανατροπή του Μόρσι, εποφθαλμιά την προεδρία στις εκλογές που θα γίνουν. Αν θέσει υποψηφιότητα, θεωρείται φαβορί.

«Εάν βάλω υποψηφιότητα, θα πρέπει να είναι μετά από αίτημα του λαού και με εντολή του στρατού μου» είπε, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας το Σάββατο ενώπιον ακροατηρίου αξιωματικών. «Λειτουργούμε σε δημοκρατία» είπε.

Ποιο «σημάδι» θα ερμήνευε ο Σίσι ως λαϊκό αίτημα για υποψηφιότητά του είναι ασαφές. Την επόμενη εβδομάδα, οι Αιγύπτοι καλούνται στις κάλπες για να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Το δημοψήφισμα είναι το πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη που έχει παρουσιάσει το Κάιρο για «επάνοδο στην ομαλότητα». Θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου και έπειτα οι βουλευτικές εκλογές.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο αλ Σίσι θεωρείται όχι μόνο η ισχυρότερη προσωπικότητα στην Αίγυπτο αλλά και η προσωπικότητα εκείνη με τη μεγαλύτερη δημοφιλία, θεωρούμενος ότι μπορεί να ηγηθεί μίας Αιγύπτου που βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία τρία χρόνια -και ενώ τα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν τεθεί υπό κράτηση και η ομάδα κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από