Και ξαφνικά, όλα τα καυτά θέματα που απασχολούσαν τη γαλλική επικαιρότητα, τα οικονομικά προβλήματα, η άνοδος της Ακροδεξιάς, η υπόθεση Ντιεντονέ, η στροφή που φαίνεται να κάνει ο γάλλος πρόεδρος προς τον «σοσιαλφιλελευθερισμό», όλα έκαναν στην άκρη. Ενα ζήτημα συζητούσε χθες η Γαλλία: την κρυφή σχέση που διατηρεί, σύμφωνα με το σκανδαλοθηρικό περιοδικό «Κλόουζερ», ο Φρανσουά Ολάντ με τη 41χρονη ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ.
«Ο μυστικός έρωτας του προέδρου», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος. «Περνά τις νύχτες του μαζί της, δυο βήματα από το Ελιζέ», ο υπότιτλος. Επτά σελίδες με πλούσιο όσο και αμφιλεγόμενο φωτογραφικό υλικό αφιέρωσε το περιοδικό –το ίδιο που δημοσίευσε το 2012 φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλτον να κάνει γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία –στο θέμα. Σε ανακοίνωση που διαβίβασε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι μιλάει ως απλός πολίτης, ο Ολάντ εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για αυτή «την προσβολή του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής», τον οποίο δικαιούται «όπως όλοι οι πολίτες»∙ και προειδοποίησε πως ενδέχεται να κινηθεί δικαστικά. Μη διαψεύδοντας τίποτα, σχολίασε στο «Λ’ Εξπρές» ο Ρενό Ρεβέλ, ο γάλλος πρόεδρος «επισημοποίησε αυτή τη σχέση».

Φήμες για σύννεφα στη σχέση του Ολάντ με τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ, χάριν της οποίας εγκατέλειψε το 2007 τη μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, κυκλοφορούσαν σχεδόν από την αρχή της προεδρίας του –και δη από εκείνο το ατυχές tweet με το οποίο η Τριερβελέρ εξέφραζε την υποστήριξή της στον αντίπαλο της Σεγκολέν στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Φήμες για κρυφή σχέση με τη Ζουλί Γκαγέ, διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών, κυκλοφορούσαν στο Ιντερνετ από τις αρχές του 2013. Τον Μάρτιο, μάλιστα, η Γκαγέ, μια ηθοποιός που ξεκίνησε το 1993 την κινηματογραφική της καριέρα με μικρούς ρόλους στην «Μπλε ταινία» του Κισλόφσκι και στη «Μικρή αποκάλυψη» του Κώστα Γαβρά, κατέθεσε για αυτό μήνυση εναντίον αγνώστων. Σύμφωνα όμως με τον Ρεβέλ, η σχέση ήταν κοινό μυστικό∙ έλειπαν «μόνο» τα φωτογραφικά τεκμήρια.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ. Οι φωτογραφίες του «Κλόουζερ» τραβήχθηκαν «μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου», από παπαράτσι που είχαν υπενοικιάσει διαμέρισμα απέναντι ακριβώς από εκείνο της Γκαγέ, στο 8ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Απεικονίζουν την ηθοποιό να φθάνει, αργά το βράδυ∙ έπειτα φθάνει ένας άνδρας, είναι «σωματοφύλακας του Ολάντ»∙ και ένας δεύτερος άνδρας, συνεπιβάτης σε σκούτερ. Φοράει μαύρο κράνος αλλά το «Κλόουζερ» υποδεικνύει ως αδιάσειστο αποδεικτικό της ταυτότητάς του τα παπούτσια του: «είναι ο πρόεδρος». Το επόμενο πρωί, «ο σωματοφύλακας» καταφθάνει με «μια σακούλα κρουασάν»∙ κατόπιν αποχωρεί ο άνδρας με το κράνος, συνεπιβάτης και πάλι στο σκούτερ∙ και τέλος βγαίνει η Γκαγέ, που είχε εμφανιστεί σε προεκλογικό σποτάκι υπέρ του Ολάντ.

Σύσσωμη η γαλλική πολιτική τάξη, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συμπεριλαμβανομένης, συμπαρατάχθηκε με τον γάλλο πρόεδρο μιλώντας για μια χονδροειδή παραβίαση της ιδιωτικότητάς του, θέμα άσχετο με τον θεσμικό του ρόλο. Αγγλοι ανταποκριτές προέβλεπαν πως πολλοί απλοί Γάλλοι θα δουν το θέμα διαφορετικά. «Αναρωτιέμαι πότε θα εκραγεί το ηφαίστειο Βαλερί», σχολίαζε μέσω twitter ο Μάθιου Κάμπελ των «Σάντεϊ Τάιμς». Στους δρόμους του Παρισιού, πάντως, οι αντιδράσεις των πολιτών κυμαίνονταν από την αδιαφορία μέχρι την οργή για το «Κλόουζερ» –οργή που συμμερίστηκε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ χαρακτηρίζοντας τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών «αποκρουστική». Η ιδιωτική σφαίρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ιερή στη Γαλλία, κι ας έχουν παρέλθει οι εποχές που ένας πρόεδρος (ο Μιτεράν) μπορούσε να κρατάει κρυφή για χρόνια την παράλληλη ζωή του.

Ταξίδι στο Βατικανό

Θα συνοδεύσει ή όχι η Βαλερί Τριερβελέρ τον Φρανσουά Ολάντ στο επόμενο ταξίδι του

στο εξωτερικό, στη συνάντησή του με τον Πάπα στις 24 Ιανουαρίου στο Βατικανό; Ιδού το ερώτημα που απασχολεί πολλούς.