Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Κλοντ Περντριέλ, ο 87χρονος ιδιοκτήτης του «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», του μεγαλύτερου σε κυκλοφορία εβδομαδιαίου περιοδικού της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι αναζητεί επενδυτές. Λίγο μετά ο Περντριέλ που δημιούργησε το «Ομπζερβατέρ» πριν από μισό αιώνα, είπε στους εργαζομένους του ότι «η συμφωνία για την πώληση θα επιτευχθεί μέσα στις διακοπές». Και κράτησε τον λόγο του. Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του περιοδικού στους τρεις ιδιοκτήτες της εφημερίδας «Λε Μοντ»: τον Ξαβιέ Νιέλ, τον Πιερ Μπερζέ και τον Ματιέ Πιγκάς.

Ετσι στον όμιλο της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλικής καθημερινής εφημερίδας θα περάσει πλέον ο έλεγχος όχι μόνο του δημοφιλούς περιοδικού που πουλά σταθερά 500.000 αντίτυπα κάθε εβδομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Rue89, την οποία ο Περντριέλ είχε αγοράσει το 2011 έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε το 2007 από πρώην δημοσιογράφους της «Λιμπερασιόν» και είναι γνωστή κυρίως για τις αναλύσεις και τις γνώμες που δημοσιεύει.

Για τον κόσμο της δημοσιογραφίας και του Τύπου στη Γαλλία, αυτή η αγοραπωλησία αποτελεί ένα σημείο καμπής, σε μια φάση που γίνονται προσπάθειες από όλους να ξεπεραστεί η γενικευμένη κρίση, η οποία έχει αποδυναμώσει και τους δύο ομίλους. Με την ευχή του προεδρικού μεγάρου –όπως λένε οι γνωρίζοντες –γεννήθηκε ένας αριστερός, σταθερός πόλος ενημέρωσης: εάν η γραμμή της «Μοντ» θεωρείται ότι παραδοσιακά κρατά ίσες αποστάσεις από τις πολιτικές πτέρυγες, το «Ομπζερβατέρ» από την ίδρυσή του το 1964 έχει κρατήσει μια μάχιμη, αριστερή θέση –από την υποστήριξη των αμβλώσεων επί Μιτεράν μέχρι την πρόσφατη εκστρατεία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Αλλωστε το «Νουβέλ Ομπζ» αποκαλείται χαϊδευτικά «το περιοδικό των γάλλων διανοουμένων».

Ο όμιλος του «Ομπζερβατέρ» αναμενόταν να παρουσιάσει ζημιές ύψους 5-7 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 και στο πλαίσιο αυτό εφάρμοσε ένα πλάνο απολύσεων. Ομως ο Περντριέλ αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να ενταχθεί σε έναν μεγαλύτερο όμιλο. Και από την πρώτη στιγμή έδειξε την προτίμησή του στον Νιέλ, ιδρυτή της εταιρείας Ιλιάντ (Free). «Θαυμάζω ιδιαίτερα τον Νιέλ», δήλωσε τον Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», «και γνωρίζω όλα όσα έχει κάνει για τη «Μοντ»». Γι’ αυτό και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, η τελική συμφωνία επετεύχθη ουσιαστικά μεταξύ του Νιέλ και του Περντριέλ, ο οποίος θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Βέβαια η σχέση του δαιμόνιου Περντριέλ με τη «Μοντ» χρονολογείται από παλαιότερα, όταν το 2010 μαζί με τους ομίλους Orange και Prisa είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την εφημερίδα, η οποία τελικά κατέληξε στα χέρια των τριών επιχειρηματιών που τώρα αγοράζουν το «Νουβέλ Ομπζερβατέρ».

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του, ο Περντριέλ δεν σταμάτησε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να ασχολείται προσωπικά με τη διοίκηση του περιοδικού, συζητώντας διαρκώς νέες ιδέες και προτάσεις. Ετσι, με φόρα φαίνεται να μπαίνει και στην καινούργια συνεργασία προτείνοντας ανοιχτά την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο ομάδων ενημέρωσης, με το επιχείρημα ότι οι 500.000 αναγνώστες του περιοδικού του μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη «Μοντ» που έχει μέση κυκλοφορία 275.000 φύλλα. Πάντως, προς το παρόν, οι δύο συντάξεις θα παραμείνουν στα κτίρια που βρίσκονται και η συνεργασία θα ξεκινήσει από τον διαφημιστικό τομέα.

Η αγάπη για τα ΜΜΕ και οι Μαλδίβες

«Τολμώ να πω ότι ο Ξαβιέ Νιέλ μού μοιάζει, είναι ένας επιχειρηματίας ερωτευμένος με τον Τύπο». Ο 87χρονος Κλοντ Περντριέλ, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχει πολλά κοινά με τον 46χρονο Νιέλ, ιδρυτή του παρόχου Internet Free, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Κι όμως τους ενώνουν πολλά: η ικανότητα να βγάζουν χρήματα από τις επιχειρήσεις τους, η αγάπη τους για τα ΜΜΕ και η προτίμησή τους στις Μαλδίβες ως τόπο διακοπών…