Με έναν βουλευτή λιγότερο, πολλές εσωκομματικές πληγές και συστάσεις προς πάσα κατεύθυνση βρίσκει το νέο έτος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Τατσόπουλου.

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών ο οποίος δέχτηκε τα πυρά της Κουμουνδούρου για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ύπαρξης φιλικά διακείμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλη της 17Ν, ουσιαστικά εξωθήθηκε στην παραίτηση μετά και το άδειασμα από την πλευρά του προέδρου του κόμματος. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, «δεν διώχνουμε κανέναν, αλλά ούτε κρατάμε κανέναν με το στανιό», ήταν καθοριστική για την απόφαση του βουλευτή, ο οποίος διατηρούσε πολύ προσωπική σχέση με τον αρχηγό του κόμματος. Αυτός ήταν άλλωστε που τον είχε επιλέξει για να σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις εκτός κόμματος, ενώ ο δημοφιλής συγγραφέας δεν είχε γίνει ποτέ καν μέλος του κόμματος.

Η ιδιαίτερη σχέση των κ.κ. Τσίπρα και Τατσόπουλου ήταν αυτή που έσωσε και άλλες φορές τον βουλευτή από εσωκομματικά πυρά, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αυγής» Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος τον αποκάλεσε «βιζιτού» και «γελωτοποιό» του κόμματος.

ΝΑΡΚΗ. Ωστόσο η αναφορά του Πέτρου Τατσόπουλου για τη συμπάθεια που έχουν ορισμένα στελέχη στις ιδέες της 17Ν, φαίνεται πως πάτησε μία από τις «νάρκες» της Κουμουνδούρου, τα στελέχη της οποίας απασφάλισαν.

Οπως έλεγαν μάλιστα έμπειροι κοινοβουλευτικοί του κόμματος, μετά το άδειασμα από τον ίδιο τον γραμματέα Δημήτρη Βίτσα, ήταν σαφές πως ο Τατσόπουλος «δεν μπορούσε να σταθεί».

Της ανεξαρτητοποίησης προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Τατσόπουλου, ενώ νωρίτερα χθες το μεσημέρι έγινε συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Παράλληλα, κυρίως μέσω του Διαδικτύου συνεχίστηκε το πυρ ομαδόν κατά του κ. Τατσόπουλου, ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός βουλευτής που ΣΥΡΙΖΑ που έχει πει δημόσια πως «δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι οι τρομοκράτες της 17Ν».

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σύσσωμη η ηγεσία του κόμματος πίεζε τον βουλευτή να παραιτηθεί παραδίδοντας ταυτόχρονα τη βουλευτική έδρα. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –προτού κατατεθεί η πρόθεση ανεξαρτητοποίησης –«μας είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την ΚΟ, όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από τη διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται εμμέσως πλην σαφώς αναφορά και στην ουσία του ζητήματος που έθιξε ο Πέτρος Τατσόπουλος, μέσω της οποίας η αξιωματική αντιπολίτευση καλύπτει απόλυτα στελέχη της τα οποία η Νέα Δημοκρατία κατονομάζει ως «συμπαθούντες την τρομοκρατία».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε από τη δημόσια έκφραση απόψεων του βουλευτή μας Π. Τατσόπουλου, που δημιουργούν συνειδητά ή ασυνείδητα σύγχυση και δίνουν έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος με την οποία επιχειρεί το επικοινωνιακό χαλκείο της ΝΔ τη συσχέτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία, επισημαίνουμε τη σαφή πολιτική αποδοκιμασία αυτής της στάσης, όπως άλλωστε εκφράστηκε αμέσως και με δηλώσεις του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Κουμουνδούρου επικρίνει τον βουλευτή και για τις δημόσιες εμφανίσεις του σε ΜΜΕ, μιλώντας για «δημόσια και «επί παντός του επιστητού» έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε». Επίσης υπάρχει επικριτική αναφορά στα όσα έγραψε για τον Τατσόπουλο ο συνάδελφός του βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος («είναι είτε μ…ς είτε προβοκάτορας») στο facebook.