Τον 35χρονο Θανάση Θεοχαρόπουλο, πρώην ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, προτείνει σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τη θέση του νέου γραμματέα του κόμματος. Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη, που στηρίζεται στη διάθεσή του για ανανέωση της ΔΗΜΑΡ και ανάδειξη φρέσκων προσώπων σε επιτελικές θέσεις –όπως έγινε με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο στη ΝΔ και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ΠαΣοΚ –βρίσκει σημαντικές αντιδράσεις στη μειοψηφία του κόμματος που προσανατολίζεται να ψηφίσει λευκό.

Εκ των πραγμάτων, το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εστιάζεται στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Θεοχαρόπουλου, δεδομένων των αντιρρήσεων της μειοψηφίας (Λυκούδης) και τμήματος του Αριστερού Δικτύου, που έχει εκλέξει 25 μέλη στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, αν και θεωρείται ότι θήτευσε επιτυχώς στη θέση του ειδικού γραμματέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει δώσει δείγματα κομματικής γραφής. Πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή του από την ηγεσία γίνεται για να περιοριστούν οι αντιστάσεις στη ΔΗΜΑΡ από έναν γραμματέα που θα είχε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, όπως ο απερχόμενος Σπύρος Λυκούδης.

Σήμερα εκλέγεται επίσης και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας των δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η προεδρική πλειοψηφία θα εκλέξει εννέα μέλη, η πλειοψηφία του Αριστερού Δικτύου τέσσερα μέλη και άλλα τέσσερα η μειοψηφία του κόμματος, η οποία θα κατεβάσει δική της ξεχωριστή λίστα υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης θα συμπεριλάβει στην πρότασή του έμπειρα στελέχη και στενούς του συνεργάτες όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου. Στην πρόταση του κ. Κουβέλη θα περιληφθεί και ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί και στον Θανάση Οικονόμου να είναι υποψήφιος.