Μία αδιόρατη ισορροπία τρόμου χαρακτηρίζει τις εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά, με το ΠαΣοΚ και τους 58 να ακροβατούν αναζητώντας τρόπους στέρεης συνύπαρξης και συμπόρευσης στις ευρωεκλογές.

Η κίνηση των 58 εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει σε «σκληρή διαπραγμάτευση» με τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι όροι υπό τους οποίους θα αναπτυχθεί η Ελιά χωρίς τα κλαδιά της να γέρνουν προς το ΠαΣοΚ, την ώρα που και η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι δεν μπορεί να εκχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μόνο στους συμμάχους της για την Κεντροαριστερά.

Η χρυσή τομή θα αναζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με εκπροσώπους της Συντονιστικής Γραμματείας των 58 κι εκεί θα διασαφηνιστούν και οι λεπτομέρειες για τη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» που θα γίνει τέλος του μήνα ή αρχές Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, οι 58 αύριο σε συνάντησή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα επιδιώξουν να ομογενοποιήσουν τις θέσεις τους απέναντι στο εγχείρημα. Κοινός παρανομαστής στην Πρωτοβουλία εμφανίζεται η άποψη ότι η «Ελιά» δεν πρέπει να καπελωθεί από ένα ΠαΣοΚ που δημοσκοπικά καταρρέει και εμφανίζεται απαξιωμένο στην κοινωνία, διότι αυτή η τάση μπορεί να συμπαρασύρει και την Κεντροαριστερά.

Τρεις είναι οι κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό των 58: η πρώτη επιδιώκει πάση θυσία συνεργασία με το ΠαΣοΚ και έχει ως κυριότερους εκφραστές τους Νίκο Μπίστη και Χρήστο Δερβένη.

Η δεύτερη τάση εκφράζεται από μία ομάδα κυρίως πανεπιστημιακών, που θέλει την Ελιά να προχωράει μόνη της «κι αν θέλει το ΠαΣοΚ ας ακολουθήσει» (Παγουλάτος, Ματσαγγάνης, Λιβαδάς). Η τρίτη τάση θέλει «πάγωμα» όλων των διαδικασιών συγκρότησης της Κεντροαριστεράς για τις ευρωεκλογές και διατυπώνεται κυρίως από τον Σάκη Κουρουζίδη.

Στο ΠαΣοΚ, πάλι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν καλείται να διαχειριστεί μόνο τις αγωνίες των 58 αλλά και τις επιφυλάξεις των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κόμματός του, που πιστεύουν ότι ένας οργανωμένος πολιτικός φορέας δεν πρέπει να συρθεί πίσω από μία ομάδα διανοουμένων.

Γνωρίζοντας ότι ο ρόλος του αμφισβητείται ακόμη και από ορισμένα στελέχη της Πρωτοβουλίας, ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να εξηγήσει στη συνάντηση με τους 58 ότι το ΠαΣοΚ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, επομένως δεν γίνεται να «εξαφανιστεί» και να κάνει πίσω είτε στη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης στην οποία θα δώσει το «παρών» ο Μάρτιν Σουλτς, είτε στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Αλλωστε, ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη όπως οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν διαμηνύσει στον κ. Βενιζέλο «πρώτα το ΠαΣοΚ και μετά η Ελιά».