Την παραίτησή του στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος μετά το κύμα εσωκομματικών πυρών που δέχθηκε για τις δηλώσεις με τις οποίες παρενέβη στην αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματός του και της ΝΔ για το θέμα της τρομοκρατίας.

Το κλίμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τον βουλευτή είναι ιδιαίτερα βαρύ και το πρωί της Παρασκευής έχει κληθεί από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να ζητηθούν εξηγήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η παραίτηση που έχει υποβάλλει. Πιθανόν μάλιστα, στην συνάντηση να είναι παρών και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Εχω δηλώσει κατ" επανάληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να με διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα όποτε κρίνει ότι η παρουσία μου εκεί είναι επιζήμια. Για να σας διευκολύνω ακόμη περισσότερο και να σας απαλλάξω από το άγος μιας διαγραφής, έχω θέσει την παραίτησή μου στη διακριτική ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος θα κρίνει εάν και πότε θα την αποδεχτεί» έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος στο προφίλ του στο facebook το απόγευμα της Πέμπτης.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι θα κρατήσει ό,τι και να γίνει την βουλευτική έδρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, «το θέμα Τατσόπουλου, αλλά και γενικότερα επουσιώδη ζητήματα που προκαλούνται από αστοχίες βουλευτών, όπως και αυτή του βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλου πρέπει να κλείσουν άμεσα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει και να προωθήσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας».

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να γίνει η συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη της συνεδρίαση του νέου έτους, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. 

«Αδειασμα» από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που ρωτήθηκαν για τις εξελίξεις, παρέπεμπαν στις δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα που άδειασε ανοιχτά τον Πέτρο Τατσόπουλο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», ο γραμματέας είπε ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος «μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει αλλά, όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται, με παραδοξότητες και λογικά άλματα».

Και συνέχισε: «Κανείς και καμιά στο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική και ιδεολογική άποψη δεν συμπαθεί καν την τρομοκρατία. Είναι άλλο ζήτημα ότι η ίδια η νομική επιστήμη έχει υιοθετήσει την αρχή ότι τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο συνιστούν πολιτικά εγκλήματα για τα οποία υπάρχει ειδική μεταχείριση από το ίδιο το Σύνταγμα. Για παράδειγμα μόνο για τα πολιτικά εγκλήματα μπορεί να δοθεί αμνηστία.

»Ακόμα περισσότερο είναι βαρύ ατόπημα όταν αναφέρεται σε ονόματα συντρόφων με μεγάλη ιστορία και προσφορά στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και στη γενική προσπάθεια ανατροπής της πολιτικής της λιτότητας. Αλλοίμονο αν οι ανάγκες προσωπικής επικοινωνίας και προβολής γίνονται κυρίαρχο στοιχείο στη δημόσια παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Το σερί δηλώσεων του Τατσόπουλου

Ο Πέτρος Τατσόπουλος ανέφερε ότι έχει ενημερώσει σχετικώς τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να παραιτηθεί, αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί να δέχεται πυρά από το κόμμα του κάθε φορά που διατυπώνει τις απόψεις του, όπως έχει δικαίωμα κάθε βουλευτής.

«Εχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να διώξουν ένα ξένο σώμα. Δεν μπορούν όμως να με υπονομεύουν και να γράφουν οτιδήποτε όποτε εκφράζω τις απόψεις μου» δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τις επιθέσεις και τη λοιδορία για τις απόψεις του από «απίθανους τύπους» – όπως είπε – όπως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο.

«Μου ρίχνουν λάσπη», σημείωσε, τονίζοντας ότι «έχω διαβάσει τα απίστευτα από το πρωί στο Διαδίκτυο».

Στον λογαριασμό του στο facebook, ο Πέτρος Τατσόπουλος παραπέμπει σε δημοσίευμα του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού Ηλία Χρονόπουλου, το οποίο έχει τον υπότιτλο «αν μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε αρκετές και αρκετοί ότι έπρεπε να είχε ήδη αποπεμφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, πλέον επιβάλλεται να το φροντίσουμε να γίνει».

«Κείμενα όπως το εν λόγω», σχολιάζει «καθώς και ανάλογες δηλώσεις βουλευτών ή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αληθινή ομοβροντία φίλιων πυρών, κατακλύζουν από το πρωί το Διαδίκτυο. Μην κουράζεστε. Δεν ζήτησα ποτέ την έγκριση, την ανοχή ή τη στήριξη κανενός για τις όποιες δημόσιες απόψεις μου, διαστρεβλωμένες ή μη».

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη ξέσπασε σάλος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη δήλωση του Πέτρου Τατσόπουλου περί ύπαρξης εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ατόμων που βλέπουν με συμπάθεια τους τρομοκράτες.

Μέσω Twitter, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ο παπα-Σούρας στο Καρναβάλι του Αργους Ορεστικού) αποκάλεσε τον Τσατσόπουλο «σύντροφο»… μ@λ@κ@»: «Είχα πει παλιότερα πως πρόκειται για μαλ…α ή προβοκάτορα, είχα φτάσει να τείνω προς το δεύτερο, μετά και από το αποψινό είμαι σίγουρος για το δεύτερο…».

Εξαλλος με τον Πέτρο Τατσόπουλο εμφανίστηκε και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος τόνισε: «Η ανοχή και η κάλυψη απέναντι σε ανθρώπους που μας εκπροσωπούν στη Βουλή πρέπει να λάβει τέλος. Με βαριά καρδιά και νου κυρίως τους υπερασπιστήκαμε για το γενικότερο καλό. Το γεγονός ότι δεν είναι καν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετό. Έχουμε πολύ σοβαρότερα να κάνουμε από το να καλύπτουμε δημοσίως τα άστοχα και εκτός γραμμής πυροτεχνήματα».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε δηλώσει την Τετάρτη «ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων (17Ν)».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε ότι «ο κ. Τατσόπουλος επιβεβαίωσε» το κυβερνών κόμμα και τόνισε ότι «μετά τη δημόσια παραδοχή του βουλευτή του, ο κ. Τσίπρας αν δεν διαγράψει απόψε κιόλας τους κατά ομολογία Τατσόπουλου «συμπαθούντες» των τρομοκρατικών ιδεών της 17Ν, σημαίνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις τους».

Το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής επανήλθε στο θέμα των «σχέσεων» του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, για τις οποίες κατηγορεί η ΝΔ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την υπόθεση της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού.

Μιλώντας κατ" αρχάς σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε για την επίμαχη δήλωση: «Ο Πέτρος απ’ ό,τι τον άκουσα κι εγώ, είπε ότι υπάρχουν περιθωριακές απόψεις ανθρώπων που μπορεί να συμφωνούν με τις ιδέες και όχι με τις πράξεις των κρατουμένων. Τώρα, πώς ακριβώς τους ορίζουμε, έχει μεγάλη διαφορά» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως έστρεψε τα βέλη του στις ακραίες φωνές εντός της ΝΔ: «Αντίστοιχα είπα ότι υπάρχουν αντίστοιχες περιθωριακές απόψεις στη ΝΔ που δεν ξέρω πόσο περιθωριακές είναι. Όπως είπα ονομαστικά το «Δίκτυο 21» που είχε μεγάλη διείσδυση στη ΝΔ και προέρχονται από εκεί ο Λαζαρίδης και ο Κρανιδιώτης. Πρεσβεύουν απόψεις αλυτρωτικές, προκαλυμμένα ή απροκάλυπτα. Ακροδεξιές. Κάνει γαργάρα όμως η ΝΔ το ακροδεξιό «τμήμα»» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον BHMA FM 99,5 ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία».

Ο Τατσόπουλος υποστήριξε πως «και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια μερίδα της κοινής γνώμης που τρέφει συμπάθεια, αν όχι καθ’ αυτή προς τη 17Ν, προς την αυτοδικία».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψή του δεν ισχύει στην περίπτωση των μελών της 17Ν ο χαρακτηρισμός «πολιτικοί κρατούμενοι».