Πενήντα χρόνια έπειτα από το ιστορικό ταξίδι του Πάπα Παύλου ΣΤ’ στους Αγίους Τόπους κατά το οποίο είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο σημερινός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε πως πρόκειται και εκείνος να επισκεφτεί την κοιτίδα του Χριστιανισμού και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πάπας απευθυνόμενος στους πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ανέφερε ότι από τις 24 έως τις 26 Μαΐου θα πραγματοποιήσει ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Και πρόσθεσε πως στον Πανάγιο Τάφο θα έχει συνάντηση «με όλους τους εκπροσώπους των χριστιανικών δογμάτων της Ιερουσαλήμ, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος τόνισε πως μολονότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί λεπτομέρειες, πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση. «Κι αυτό διότι είναι η επέτειος ενός ιστορικού γεγονότος: της συμπλήρωσης 50 ετών από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ που είχε πραγματοποιηθεί στα Ιεροσόλυμα στις 5 Ιανουαρίου του 1964. Αυτή η συνάντηση σηματοδότησε το τέλος των κακών σχέσεων των δυο Εκκλησιών και εγκαινίασε μια νέα εποχή στις επαφές και τις σχέσεις τους. Μπήκαν τα θεμέλια για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δυο Εκκλησιών».

Οπως συμπλήρωσε ο κ. Ελπιδοφόρος, η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στις 5 Ιανουαρίου, αλλά λόγω κωλύματος του Πάπα προγραμματίστηκε για τα τέλη Μαΐου.

Η συνάντηση του 1964. Η συνάντηση των δυο εκκλησιαστικών ηγετών στις 5 Ιανουαρίου του 1964 ήταν η πρώτη ουσιαστική πράξη σύσφιγξης των σχέσεων των ορθοδόξων και καθολικών μετά το Σχίσμα του 1054. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ είχαν συναντηθεί στο Ορος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα και είχαν ανταλλάξει τον ασπασμό της αγάπης και της ειρήνης. Στο κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδώσει την επόμενη ημέρα είχαν χαρακτηρίσει τη συνάντηση ως εκδήλωση αμοιβαίας αδελφοσύνης και γεγονός μεγάλης σημασίας. Η συνάντησή τους είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μερικά χρόνια αργότερα αμοιβαία άρση των αναθεμάτων που είχαν χωρίσει τους ορθόδοξους και τους καθολικούς. Και έτσι έπειτα από αιώνες άρχισε και πάλι ο διάλογος ορθοδόξων και καθολικών.

Το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στους Αγίους Τόπους πρόκειται να έχει χαρακτήρα, πέρα από θρησκευτικό, και ανθρωπιστικό. Εκτός από τους εκπροσώπους των χριστιανικών δογμάτων της Ιερουσαλήμ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους για τον έλεγχο των Αγίων Τόπων, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να συναντηθεί και να γευματίσει με πρόσφυγες από τη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία. Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν της Ιορδανίας, στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς.