Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετεών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής θα διενεργήσει την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη , προκειμένου να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως τελέστηκαν πειθαρχικά αδικήματα κατά τη χορήγηση της άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Η έρευνα αφορά στα μέλη του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού που χορήγησαν την άδεια εξόδου στον κρατούμενο Χριστόδουλο Ξηρό.

Νωρίτερα, ο κ. Αθανασίου είχε δηλώσει ότι οι Αρχές επανεξετάζουν τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενους για τρομοκρατικές πράξεις.

«Το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της. Επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων» είπε ο κ. Αθανασίου.

Ο καταδικασμένος για τον ρόλο του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Χριστόδουλος Ξηρός, δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια 9ημερης άδειας που έλαβε για τις εορτές των Χριστουγέννων και ως εκ τούτου θεωρείται φυγάς.

Η άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού λήγει κανονικά την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, καθώς την έλαβε την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο όφειλε να δίνει καθημερινά το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, κάτι που δεν έκανε τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και θεωρήθηκε φυγάς έχοντας παραβιάσει τους όρους της άδειας.