Οι σφαίρες των τρομοκρατών που γάζωσαν με Καλάσνικοφ χθες τα ξημερώματα το σπίτι του γερμανού πρεσβευτή Βόλφγκανγκ Ντολτ απείλησαν την οικογένειά του. Δύο από τις 60 σφαίρες των δύο Καλάσνικοφ χτύπησαν στο δωμάτιο της δεκαπεντάχρονης κόρης του πρεσβευτή, η οποία κοιμόταν. Περισσότερες από 15 σφαίρες έφθασαν μέχρι τον περίβολο και τον εξωτερικό τοίχο της οικίας, ενώ άλλη μία σφαίρα χτύπησε στον τέταρτο όροφο διπλανής πολυκατοικίας.

Μνήμες από το παρελθόν και συγκεκριμένα από την τρομοκρατική επίθεση της 17 Νοέμβρη που είχε πλήξει με ρουκέτα την ίδια οικία, όταν πρεσβευτής τότε ήταν ο Καρλ Χάινς Κούνα ξύπνησαν για τους κατοίκους ολόκληρου τετραγώνου, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΑΝΤΙ ΡΟΥΚΕΤΑΣ. Στα βήματα της 17 Νοέμβρη, δεκατέσσερα χρόνια μετά, προχώρησε η «νέα γενιά των τρομοκρατών», βάζοντας για δεύτερη φορά στο στόχαστρο την κατοικία του γερμανού πρεσβευτή. Οι τρομοκράτες επιχείρησαν επιστροφή στο παρελθόν με μέθοδο καρμπόν με τη 17 Νοέμβρη. Χτύπησαν τον ίδιο στόχο από το ίδιο ακριβώς σημείο, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή προσέγγισης και διαφυγής. Μοναδική διαφορά στη χθεσινή επίθεση ήταν ότι η αυτοσχέδια ρουκέτα που είχε χρησιμοποιήσει ο Σάββας Ξηρός για να πλήξει την πρεσβευτική κατοικία, αντικαταστάθηκε με πιο σίγουρα για την αποτελεσματικότητα τους εργαλεία, τα Καλάσνικοφ.

Η ψυχραιμία που επέδειξαν οι τρομοκράτες, σύμφωνα με την Αστυνομία, φανερώνει πείρα. Παραμονές Πρωτοχρονιάς, στο πιο χαλαρό κλίμα των ημερών, 3.30 τα ξημερώματα όταν, δηλαδή, δεν υπάρχει κίνηση στην πολυσύχναστη τις άλλες ώρες κεντρική λεωφόρο του Χαλανδρίου, την Εθνικής Αντιστάσεως, επέλεξαν να χτυπήσουν φρουρούμενο στόχο.

Η «επίλεκτη» και ολιγομελής ομάδα κρούσης των τεσσάρων ατόμων προσέγγισε με ακρίβεια τον στόχο από έναν κάθετο στενό δρόμο με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, την οδό Χίου. Σε κάποιο σημείο του δρόμου φαίνεται ότι άφησαν τις δύο μοτοσικλέτες τους και προχώρησαν πεζή λίγα μέτρα μέχρι το σημείο όπου διασταυρώνεται η Χίου με τη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως. Περνώντας μέσα από τον μεγάλο ακάλυπτο χώρο και πιλοτή πολυκατοικίας έχοντας ως φυσικό καμουφλάζ τις πυκνές φυλλωσιές έφθασαν με μεγάλη ευκολία στο πεζοδρόμιο ακριβώς απέναντι από τη μονοκατοικία του πρεσβευτή στο ύψος του αριθμού 52.

«ΚΑΘΑΡΑ» ΟΠΛΑ. Οι πιο εκπαιδευμένοι, όπως όλα δείχνουν, από την ομάδα κρούσης άνοιξαν πυρ με τα Καλάσνικοφ, στοχεύοντας κατά ριπάς προς το σπίτι του πρεσβευτή. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, άδεισαν τους δύο γεμιστήρες από τα «καθαρά» Καλάσνικοφ –αυτά τα όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

Ο 25χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό αλεξίσφαιρο κουβούκλιο, καλύφθηκε και δεν ανταπέδωσε τα πυρά. Η μονοκατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες, φυλάσσεται στο εσωτερικό της από άλλους δύο φύλακες. Μετά την ένοπλη επίθεση, η ομάδα των τρομοκρατών απομακρύνθηκε ακολουθώντας τη διαδρομή προς το στενό της οδού Χίου. Μαρτυρίες που δεν έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανέφεραν δύο μοτοσικλέτες οι οποίες απομακρύνθηκαν προς την πλευρά της οδού Αποστολοπούλου.

Οι τρομοκράτες φορούσαν μαύρα ρούχα και είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες full face.

Με προσοχή εξετάζεται και μία μαρτυρία κατοίκου, του κ. Γιάννη Στεφανίδη, ο οποίος μένει απέναντι από το σπίτι του πρεσβευτή. Ετυχε την ώρα της επίθεσης να βρίσκεται με τον σκύλο του στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Περιγράφει ότι ο ένας από τους δράστες ήταν ψηλότερος από τους άλλους γύρω στο 1.80 και ήταν αυτός που κρατούσε το Καλάσνικοφ.

Φαινόταν δε ότι είχε το γενικό πρόσταγμα καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ο δάσκαλος που έδινε μαθήματα στους μαθητές». Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, όπως πρόσθεσε, έτρεξε στο φυλάκιο για να δει αν ο φύλακας έχει τραυματισθεί.

Στη βασική μαρτυρία του ειδικού φρουρού και άλλων μαρτύρων που τυχόν είδαν κάτι στην ακτίνα της συμπλοκής εστιάζει τις έρευνες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Η πρεσβευτική κατοικία είναι ζωσμένη με κάμερες ασφ-λείας που στοχεύουν και στο σημείο από όπου οι δράστες εξαπέλυσαν την επίθεση με τα Καλάσνικοφ. Το σημείο μπροστά στην πρεσβευτική κατοικία φωτίζεται πολύ καλά, γεγονός που δίνει αισιοδοξία στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής για συλλογή υλικού με τις κινήσεις των δραστών. Αλλωστε τα περισσότερα κτίρια είναι εφοδιασμένα με κάμερες και ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει μαζέψει υλικό απ’ όλη την υποτιθέμενη διαδρομή των δραστών.