Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου πολλές ημέρες πριν σκάσει η είδηση της σύλληψης του πρώην προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Χάρη Τομπούλογλου. Για την επιχείρηση, που οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψή του, είχε ενημερωθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά ήταν το μήνυμα του Μαξίμου. Οι σοβαρές καταγγελίες, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το γνωστό στέλεχος της ΝΔ, τέθηκαν αμέσως εις γνώσιν του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και κινητοποιήθηκαν οι άνδρες του Τμήματος Εκβιαστών για να εφαρμόσουν τον νόμο.

Οι διωκτικές Αρχές αξιοποίησαν όλα τα νόμιμα όπλα: κατέγραψαν καρέ καρέ την ύποπτη σκηνή με πρωταγωνιστή τον Χάρη Τομπούλογλου και ηχογράφησαν όλες τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με στόχο να «δέσουν» την υπόθεση που οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψή του.

Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης, που τις τελευταίες τρεις ημέρες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, έπαιξε –κατά δική του ομολογία –ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank Τάσος Γκιάτης, ο οποίος ήταν «πρόσωπο εμπιστοσύνης» για τον Χάρη Τομπούλογλου. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το διάστημα που μεσολάβησε μιλούσε μόνο μαζί του.

Ο Τάσος Γκιάτης ανέλαβε απλώς να ξηλώσει το πουλόβερ τη διαφθοράς ύστερα από τις αποκαλύψεις φιλικού του προσώπου για τις οικονομικές απαιτήσεις του Χάρη Τομπούλογλου. Ηταν όμως εκείνος που αποτέλεσε και τη γέφυρα με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, όπως λέγεται, τον συνδέει 20ετή φιλία με τον Πρωθυπουργό από τον καιρό ακόμα που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.

ΤΜΗΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ. Επόμενος σταθμός ήταν το Τμήμα Εκβιαστών, εκεί όπου δόθηκαν και οι πρώτες καταθέσεις τόσο από τον Τάσο Γκιάτη όσο και από τη φίλη του, η οποία εργαζόταν στη διαφημιστική εταιρεία του Μάριου Κιτσαρά, από όπου ο Χ. Τομπούλογλου κατηγορείται ότι ζήτησε 25.000 ευρώ για να μην κηρύξει έκπτωτη την επιχείρηση από το έργο που της είχε αναθέσει σχετικά με την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν δοκιμασμένη –και μάλιστα πρόσφατα –στην υπόθεση απάτης εις βάρος του Οίκου Ναύτου: τα τηλέφωνα παγιδεύτηκαν, οι συνομιλίες απομαγνητοφωνήθηκαν και αποτέλεσαν σώμα της δικογραφίας, ενώ και η κρίσιμη σκηνή της παράδοσης των χρημάτων βιντεοσκοπήθηκε. «Ηχος και εικόνα στην υπηρεσία του νόμου και στην πάταξη της διαφθοράς», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν νομικοί κύκλοι θέλοντας να καταδείξουν τη δυναμική των συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία κλήθηκε να αντικρούσει ο κατηγορούμενος στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Ρέας Κατσιβέλη και θα ζυγίσουν οι δικαστές πριν αποφανθούν για την παραπομπή ή μη του κατηγορουμένου στο εδώλιο.

Ο «ενδιάμεσος», δηλαδή ο Τ. Γκιάτης, ήταν ο μόνος που εμπιστευόταν ο κατηγορούμενος, όπως ο ίδιος έχει συνομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο σε μια από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

ΟΙ «ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑΣ». Παρ’ όλα αυτά, ο Χάρης Τομπούλογου, σύμφωνα πάντα με τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των ύποπτων συνομιλιών, δεν ήταν εντελώς εφησυχασμένος. Και επειδή, όπως είπε σε μια από τις επαφές του με τον Γκιάτη, οι ημέρες είναι πονηρές, συμφώνησαν το ύψος του ποσού να το… μεταφράζουν σε ημέρες άδειας, όπως και έγινε.