«Λιτά αλλά αποτελεσματικά» θέλει να ασκήσει την προεδρία της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα, αναφέρει στην αρχή εκτενούς ανταπόκρισής της από την Αθήνα, με τίτλο «Η προεδρία της Αθήνας στην ΕΕ χωρίς όραμα», η αυστριακή εφημερίδα Die Presse προσθέτοντας πως μετριοπαθής είναι και η πολιτική στόχευση, που προβλέπει μια στρατηγική για ανάπτυξη και απασχόληση, εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, μετανάστευση και πολιτική σε θέματα θάλασσας.

Επιπλέον -σημειώνει η εφημερίδα- η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει να στηρίξει, απέναντι στο επιφυλακτικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί πρόσφατα για τους μηχανισμούς εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, κάτι που συνιστά μια δύσκολη αποστολή.

Στον αντίποδα ακριβώς και συνεχίζοντας την πάγια ανθελληνική τακτική της, η γνωστή για το λαϊκισμό της, αλλά ταυτόχρονα μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, αναφερόμενη στην επερχόμενη ελληνική προεδρία, έχει σε σχετικό δημοσίευμά της, τον τίτλο «Δεν είναι ανέκδοτο: Οι Ελληνες έχουν την προεδρία της ΕΕ».

Αναλυτικά η Die Presse, σημειώνει, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ότι κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας, σχεδόν φάνηκε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ήταν ήδη ευτυχής για το ό,τι οι Ελληνες μπορούν να αναλάβουν την Προεδρία, τόσο διαχυτικοί ήταν οι έπαινοί του για τη θεσμική ισοτιμία των χωρών-μελών της ΕΕ που δίνουν στην Ελλάδα, «η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης», τη δυνατότητα να αναλάβει την Προεδρία.

Οπως σημειώνεται στη συνέχεια, μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως όλες οι προτεραιότητες από ελληνική σκοπιά συνδέονται με εθνικές προτεραιότητες, καθώς το σύνθημα «Ανάπτυξη και απασχόληση» στα ελληνικά συμφραζόμενα έχει να κάνει με την υποστήριξη του αγώνα κατά της εξαετούς ύφεσης και της ανεργίας, σε ποσοστό 60%, των νέων, ενώ η οικονομική βοήθεια για ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όμως οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποτελούν κεντρικό μέλημα της ελληνικής πολιτικής.

Στο θέμα της μετανάστευσης, η Ελλάδα δραστηριοποιείται και πάλι δυναμικότερα μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούσα, με την κυβέρνηση να συνεργάζεται στενότερα προπάντων με την Ιταλία, αναφέρει η ανταπόκριση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κυριότερους άξονες εισόδου παράνομων μεταναστών από την Ασία και σύμφωνα με στοιχεία της «Fortress Europe», από το 1988 μέχρι σήμερα 662 παράνομοι μετανάστες βρήκαν το θάνατο στο Αιγαίο, ενώ 842 αγνοούνται.

Για τις καταστροφικές συνθήκες στα ελληνικά καταλύματα υποδοχής μεταναστών η Αθήνα έχει επικριθεί και μάλιστα δικαίως, σημειώνει η εφημερίδα, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί τουλάχιστον μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη και η νέα αξιολόγηση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, δίνει την ευκαιρία για να ασκηθεί πίεση.

Πολλά έχει να κερδίσει η Ελλάδα μέσα από μια «κοινή θαλάσσια πολιτική», καθώς, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, οι κοινοί κανόνες παιγνιδιού είναι πολύ σημαντικοί για τη χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο αλλά και τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη στην ΕΕ, ενώ ενδιαφέρουσα είναι προπάντων μια κοινή πολιτική στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες σε ανοικτό πέλαγος, στις ζώνες αλιείας, στις ενεργειακές πηγές στο βυθό της θάλασσας και στη μεταφορά τους.

Η τουρκική αντίδραση κατά της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Κρήτη καθιστούν επιθυμητή μια στήριξη από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται.

Οπως παρατηρεί η Die Presse, η ελληνική κοινή γνώμη δεν δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στην επικείμενη Προεδρία, αντί αυτού ο νέος φόρος για τα ακίνητα και ο σχεδιαζόμενος περιορισμός στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς κατοικιών είναι για τους πολίτες πολύ σημαντικότερα θέματα και ο κυβερνητικός συνασπισμός της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και των Σοσιαλιστών είχε μεγάλες δυσκολίες να περάσει στη Βουλή τους σχετικούς νόμους.

Ο χαρακτηρισμός από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Προεδρίας στην ΕΕ ως «Προεδρίας της ελπίδας» δεν αφορά μόνον την επιδιωκόμενη για το 2014 επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την προσωπική του ελπίδα για μια εσωτερική ειρήνη μέχρι το τέλος της Προεδρίας τον Ιούνιο του 2014, κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν θα είναι εύκολο, εξαιτίας της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης, ενώ ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την εξαντλημένη χώρα γίνεται ολοένα και πιθανότερο και θα συνδέεται για μια ακόμη φορά με αυστηρά μέτρα λιτότητας από την τρόικα.

Από την πλευρά της Kronen Zeitung, όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Σε αυτή την ΕΕ πραγματικά τίποτε πλέον δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη: Την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει, έχοντας τη σειρά της, για μισό χρόνο την προεδρία της ΕΕ η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση. Για αυτό η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια».

«Χαρακτηριστικές είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές το Μάιο που φέρουν στην πρώτη θέση τη ριζοσπαστική Αριστερά του δημαγωγού Τσίπρα και στην τρίτη θέση τη ριζοσπαστική Δεξιά της «Χρυσής Αυγής»», σημειώνει στο δημοσίευμά της η σκανδαλοθηρική αυστριακή εφημερίδα.

Με το δημοσίευμα αυτό φαίνεται πως η διαβόητη για το λαϊκισμό της, Kronen Zeitung, εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει, όπως φαίνεται, να τηρεί με… συνέπεια την ανθελληνική στάση που έχει κρατήσει από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η εφημερίδα -της οποίας ο εκλιπών το 2010, επί μισό και πλέον αιώνα εκδότης της Χανς Ντίχαντ είχε επιδιώξει επανειλημμένα στο παρελθόν να παίξει ρόλο ρυθμιστή στις πολιτειακές και πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία- δεν έχει αφήσει ευκαιρία τα τελευταία τρία χρόνια να μην λοιδορήσει συστηματικά, με δεκάδες πρωτοσέλιδους, κεντρικούς τίτλους της, τον ελληνικό λαό.

Προβαίνοντας σε ανεύθυνες και ακόμη και κακεντρεχείς γενικεύσεις, όπως σημειώνουν ψύχραιμοι και αντικειμενικοί παρατηρητές στη Βιέννη, η εφημερίδα έχει προκαλέσει την οργή των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Αυστρία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι στην καλλιεργούμενη συστηματικά, δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα, βιώνουν μια απώθηση, μιλώντας μάλιστα ορισμένοι για «λανθάνοντα ρατσισμό» και επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται μόνον για την εικόνα της Ελλάδας και των πολιτών της αλλά για έναν συνδυασμό με ένα πρωτοφανή αντιευρωπαϊσμό.

Βέβαια, η Kronen Zeitung έχοντας ημερησίως 2,94 εκατομμύρια αναγνώστες, δηλαδή το 41,9% του αναγνωστικού κοινού και με σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα ημερήσια κυκλοφορία σε μία χώρα 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι όχι μόνον η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστρίας, αλλά, σε σχέση με τον πληθυσμό, και η μεγαλύτερη, αναλογικά, εφημερίδα στον κόσμο…