Εκλεισαν την πόρτα στο ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την κοινή συνέντευξη Τύπου –ανήμερα τα Χριστούγεννα –για την αιθαλομίχλη, οι υπουργοί Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, μια μείωση του φόρου θα επανέφερε τα φαινόμενα λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης και θα ωφελούσε τους πάντες, αδιακρίτως εισοδήματος, σε αντίθεση με το επίδομα θέρμανσης που δίνεται μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συνιστά ανευθυνότητα να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την τρόικα, τη στιγμή που η τελευταία ζητά μέτρα 1 δισ. για να κλείσει η «τρύπα» του 2014

«ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ». Αυτή τη στιγμή, πάντως, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι «το θέμα έχει κλείσει. Δεν εξετάζεται μείωση του φόρου».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έπεσε κατακόρυφα, κατά 70%, και τα φορολογικά έσοδα ενεργειακών προϊόντων σημείωσαν υστέρηση 353 εκατ. ευρώ ή 5% έναντι του στόχου που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2013, παρά το γεγονός ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης πενταπλασιάστηκε, καθώς εξισώθηκε με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η μείωση της κατανάλωσης δεν οφείλεται παρά σε μικρό μόνο βαθμό (11,5%) στην αύξηση του φόρου, ενώ την ίδια ώρα το μέτρο είχε την ευεργετική συνέπεια της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι παρότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα, η θεραπεία δεν είναι να μειωθεί η τιμή, διότι τότε αφενός θα ανοίξει πάλι παράθυρο στο λαθρεμπόριο και αφετέρου θα επιδοτηθούν οι πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. «Δηλαδή και αυτοί, για παράδειγμα, που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα».

Αντίθετα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτιμά να δίνει επίδομα θέρμανσης στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Ηδη, φέτος, έχουν χορηγηθεί 60 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή είπε ότι «η λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης», ελαφρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ θα αύξανε και τα δημόσια έσοδα.