Το χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος δεν θα μεταδοθεί την Τρίτη για πρώτη φορά στα χρονικά από τη δημόσια τηλεόραση της Καταλωνίας, η οποία θα προβάλει στη θέση του επαναλήψεις στέλνοντας «μήνυμα» στη Μαδρίτη λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακήρυξη της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της πλούσιας ισπανικής επαρχίας το 2014.

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση έχουν κηρύξει ημίωρη στάση εργασίας ακριβώς την ώρα που είναι προγραμματισμένο να κάνει το διάγγελμά του ο Χουάν Κάρλος.

Ο επίσημος λόγος για την κινητοποίηση είναι για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών και την ανάθεση σε εξωτερικά συνεργεία κάποιων παραγωγών, που περιλαμβάνονται στους λόγους που η επαρχία έχει έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Αν και ο ισπανός βασιλιάς δεν είναι πιθανό να αναφερθεί στο διάγγελμά του στο αίτημα της Καταλωνίας για ανεξαρτησία, αναμένεται να ζητήσει από τους Ισπανούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει αφήσει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Το κεντρικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Καταλωνίας, το TV3, θα μεταδίδει επαναλήψεις την ώρα του βασιλικού διαγγέλματος, το οποίο θα είναι αργότερα διαθέσιμο στο δικτυακό του τόπο, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο.

Η Καταλονία, με πληθυσμό 7,6 εκατ. κατοίκους, παράγει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού «κράτους», παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Πάντως, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει σημειώσει ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι αντισυνταγματικό και έχει δεσμευθεί να το εμποδίσει στο Κοινοβούλιο και δικαστικά.

Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση Ραχόι προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχουν πλήξει και τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις που υπάρχουν σε κάθε μια από τις 17 αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.

Η δημόσια τηλεόραση της Καταλωνίας έχει προς το παρόν γλιτώσει, όμως η Βαλένθια έκλεισε τη ραδιοτηλεόρασή της, ενώ αυτή της Μαδρίτης έχει προχωρήσει σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Οι περικοπές δαπανών έχουν πλήξει και την εθνική ραδιοτηλεόραση RTVE.

Ούτε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας των Βάσκων θα μεταδώσει το διάγγελμα του βασιλιά, όμως στα 30 χρόνια λειτουργία της σπάνια το μεταδίδει, καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) είναι επικριτικό προς τη μοναρχία.

Παραδοσιακά οι Ισπανοί παρακολουθούν το ετήσιο διάγγελμα του Χουάν Κάρλος, που βρίσκεται στον θρόνο εδώ και 38 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από