Λίγοι και εκλεκτοί φίλοι συνόδευσαν σήμερα, Τρίτη, τη μεγάλη γλύπτρια της ελληνικής διασποράς, τη Χρύσα, στην τελευταία της κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο.

Στην αγαπημένη του Χρύσα, απηύθυνε ύστατο χαίρε ο τεχνοκριτικός και συνεργάτης του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, ευχαριστώντας την «για τη βαθιά συγκίνηση και την αλήθεια της ελευθερίας που μας πρόσφερε με το έργο της. Θέλησες με το φως του νέον να διώξεις τις σκιές, να δημιουργήσεις μια νέα σχέση με τα καθημερινά θαύματα, να κάνεις τη δική σου ανάγνωση της ζωής. Σε ευχαριστούμε για το κεφάλαιο που άνοιξες στην Τέχνη».

Την πρωτοπόρα και γενναία Χρύσα, που έργα της βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία και πινακοθήκες του κόσμου, αποχαιρέτησε επίσης η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: «Η Χρύσα ήταν από τις γλύπτριες που, μαζί με την Μπάρμπαρα Χέπγουορθ, τη Λουίζ Μπουρζουά, πάλεψαν και πέτυχαν να αποτελέσουν κεφάλαιο της σύγχρονης τέχνης. Η Χρύσα ήταν η φίλη μας, πέρα και πάνω από ηλικία. Ήταν η γυναίκα με την τρυφερή ματιά στους φίλους της, δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για συνάδελφό της. Την αγαπήσαμε με τη γενναιοδωρία της, τις εξάρσεις της», είπε βαθιά συγκινημένη η Κατερίνα Κοσκινά.

Ανάμεσα στους φίλους που παραβρέθηκαν, ήταν ο ζωγράφος Γιώργος Ξένος, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Άννα Καφέτση, ο Σταύρος Μιχαλαριάς, η ιστορικός τέχνης Έφη Ανδρεάδη, κ.α.