«Καλοτάξιδο»… Στην Ελλάδα της σημερινής οικονομικής κρίσης, και στην Ελλάδα του χθες με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε οι πολίτες της, η ευχή αυτή παραμένει επίκαιρη. Και δεν λείπει ποτέ από τα χείλη των Ελλήνων, λαού με ναυτική παράδοση. Με αυτήν την ευχή συνόδευσαν και τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, επιλέγοντας έστω και για λίγες ημέρες να ξεχάσουν την καθημερινότητα. Από τα πλουμιστά στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι μεγάλες πόλεις της χώρας έκαναν φέτος στροφή στα παραδοσιακά καραβάκια και επιχείρησαν να δώσουν τον τόνο για ένα ταξίδι στην επόμενη –καλύτερη –ημέρα. Με λιγότερα χρήματα από τους δήμους, αλλά με αυξημένη συμμετοχή από εθελοντές, απλούς πολίτες και κυρίως με τους μικρούς λάτρεις των εορτών, την επόμενη γενιά, να δίνουν το σύνθημα όλη η χώρα έβαλε τα… καλά της και σε πείσμα των καιρών το πνεύμα των Χριστουγέννων παραμένει εδώ. Το ταξίδι, λοιπόν, τώρα αρχίζει!

Καλοτάξιδοι στη νέα χρονιά

Γενική άποψη από τη φωταγώγηση του καραβιού που στολίζει φέτος τα Χριστούγεννα, αντί για το καθιερωμένο δέντρο, την Πλατεία Συντάγματος. Πολλοί περαστικοί στέκουν δίπλα του και το κοιτούν. Κανείς δεν ξέρει εάν η νέα χρονιά θα τους οδηγήσει σε ταξίδια μακρινά προς αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο ή θα περιμένουν εντός των τειχών τα καλύτερα. Οπως πάντως είπε κατά την επίσημη τελετή στο Σύνταγμα και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης «εμείς οι άνθρωποι καθορίζουμε την τύχη και την πορεία μας».

Ξωτικά στα Τρίκαλα

Η παραμυθένια χαρά του παιδιού (και όχι μόνον). Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών και γλυκισμάτων στήθηκε στην πόλη των Τρικάλων. Οσοι βρεθούν εκεί θα συναντήσουν τον Αϊ-Βασίλη, τα ξωτικά του, τη νεράιδα των Χριστουγέννων και φυσικά θα απολαύσουν μια βόλτα στο καρουζέλ που λειτουργεί στον «Μύλο των Ξωτικών», στις εγκαταστάσεις του παλιού μύλου Ματσόπουλου.

Αγκυρα στον Θερμαϊκό

Αυτό το καράβι άναψε τα φώτα του στα μέσα Δεκεμβρίου και… έριξε άγκυρα στον Θερμαϊκό. Εκεί, στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, θα βρίσκεται για όλο το διάστημα των γιορτών και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσει να σχηματίζει αντανακλάσεις στα νερά και να ταξιδεύει όσους βρεθούν στην περιοχή.

Γιορτινή ατμόσφαιρα μία ανάσα από την Ομόνοια

Δεκέμβριος 1960. Χριστουγεννιάτικα φώτα και χρώματα, γιορτινός στολισμός στα καταστήματα, κίνηση στους δρόμους, πλήθος κόσμου στα πεζοδρόμια να απολαμβάνει τις εορταστικές αγορές. Αυτήν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής από τα Χαυτεία, κοντά στην Ομόνοια, αποτύπωσε τότε ο Κώστας Μπαλάφας σε μία από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες, η οποία βρίσκεται στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Δώρα και γλυκά για τον τροχονόμο

Προσπαθεί να ρυθμίσει την κυκλοφορία στην οδό Αμαλίας απέναντι από τη Βουλή. Ο τροχονόμος της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε το 1948, είναι περιστοιχισμένος από δώρα – κυρίως γλυκά – που άφηναν αυθόρμητα τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου οι πολίτες, ως αναγνώριση της προσφοράς της Τροχαίας στην ομαλή λειτουργία της πόλης. Το έθιμο των δώρων ξεκίνησε το 1936 και διατηρήθηκε έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Οταν η Αιόλου έβαζε τα… καλά της

Περίπου πριν από μισό αιώνα, ο πεζόδρομος της οδού Αιόλου (φωτογραφία) είχε βάλει τα… καλά του: καταστήματα, πάγκοι, μικροπωλητές, πλανόδιοι και εκατοντάδες καταναλωτές να περνούν μπροστά από τις βιτρίνες. Τότε, η Αιόλου μαζί με την οδό Αθηνάς αποτελούσαν το εμπορικό κέντρο της πόλης. Στη φωτογραφία διακρίνεται και το στολισμένο γωνιακό πολυκατάστημα Δραγώνας, το οποίο τον Ιούλιο του 1981 υπέστη σοβαρές ζημιές, εξαιτίας εμπρησμού.