Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την έξοδο και επιστροφή τους τις ημέρες των εορτών.

Ηδη για τη διευκόλυνση των εκδρομέων τις ημέρες των εορτών, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, έχει αρχίσει από τις 20 του μήνα η επιστροφή των αδειών οδήγησης, των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων που είχαν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αρχές μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου.

Με το μέτρο της απαγόρευσης σε σημεία του δικτύου της κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ξεκινούν από σήμερα στις 4 το απόγευμα τα μέτρα της Τροχαίας. Ειδικότερα σήμερα, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν στο ρεύμα εξόδου από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Από το μέτρο εξαιρούνται τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, των εταιρειών διανομής Τύπου, όσα μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα και νωπά οπωροκηπευτικά.

Πυκνή θα είναι η αστυνόμευση σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Η προσοχή θα εστιασθεί σε σημεία που έχουν «χαρτογραφηθεί» ως επικίνδυνα λόγω πυκνότητας τροχαίων ατυχημάτων. Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η επιτήρηση στις εισόδους – εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων κατά τις ημέρες των μαζικών μετακινήσεων, ενώ αισθητή θα είναι η παρουσία των τροχονόμων στους σταθμούς των διοδίων.

Φθηνότερα διόδια. Πάντως από σήμερα τα διόδια στους σταθμούς Ζευγολατιού και Ρίου στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών θα είναι μειωμένα κατά 20%. Η μείωση ανακοινώθηκε χθες από την Ολυμπία Οδό, ενώ θα παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 10% στους κατόχους -συνδρομητές –του ηλεκτρονικού πομποδέκτη Ολυμπία Pass. Η επιπλέον έκπτωση 10% δεν ισχύει σε αυτή τη φάση –αλλά από τις 13 Ιανουαρίου με τη χρήση ειδικής κάρτας –για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών. Ετσι οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: για τις μοτοσικλέτες 1,70 ευρώ (από 2,20 ευρώ), για τα ΙΧ αυτοκίνητα 2,50 ευρώ (από 3,10 ευρώ), για τα οχήματα με 2-3 άξονες 6,30 ευρώ (από 7,90) και για τα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες σε 8,90 ευρώ (από 11 ευρώ).