Χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης προσδοκά να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μετά τις γιορτές μπαίνει στην τελική ευθεία και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώθηκαν οι βασικές γραμμές και η στρατηγική της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, με επίκεντρο το αντιμνημονιακό-αντικαλλικρατικό μέτωπο.

Παράλληλα αποφασίστηκε να μετατεθεί για μία βδομάδα μετά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία αντί για τα μέσα πηγαίνει προς το τέλος Ιανουαρίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν τόσο η στρατηγική για τις εκλογές δημάρχων και περιφερειαρχών, όσο και τα ονόματα των υποψηφίων στους δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων.

Οπως έχει αποσαφηνιστεί έως τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κεντρικού τύπου πολιτικές συμφωνίες με άλλα κόμματα, ενώ έχει αποφασιστεί, τουλάχιστον στις περιφέρειες, να ριχθούν στη μάχη στελέχη πρώτης γραμμής και κυρίως βουλευτές. Οπως για παράδειγμα η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Β’ Αθηνών Σοφία Σακοράφα, η οποία ακούγεται για την Περιφέρεια Αττικής.

Οι πόρτες της Κουμουνδούρου όμως είναι, και όπως φαίνεται θα παραμείνουν ανοιχτές έως την τελευταία στιγμή για «νέους και άφθαρτους» υποψηφίους, ιδιαίτερα σε δήμους όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς.

Η Κουμουνδούρου δεν έχει κρύψει την έντονη αντίθεσή της σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ενώ και χθες κορυφαία στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση «επενδύει στην αποχή, ελπίζοντας να διασωθεί έστω και την τελευταία στιγμή». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κάνει τις ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο (και όχι τον πρώτο) γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, «ελπίζοντας ότι στους δήμους που θα έχει προκύψει αποτέλεσμα ο κόσμος δεν θα πάει να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή και για τους ευρωβουλευτές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει την απόφαση αυτή ως «θεσμική εκτροπή».