Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για πρόσωπα που φέρονται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση μίζας εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πριν ακόμα καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από την πολυσέλιδη απολογία – ποταμό του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος έχουν εντοπίσει τους επόμενους κρίκους στην αλυσίδα της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβολέας της ανακριτικής έρευνας στρέφεται τώρα στον απόστρατο αξιωματικό Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος εκπροσωπούσε γερμανική κατασκευαστική εταιρεία, η δραστηριότητα της οποίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο ελλήνων και γερμανών δικαστών.

Ο Αντώνης Κάντας, που θεωρείται πλέον πρόσωπο – κλειδί στην πολυδαίδαλη έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, κατονόμασε τον εν λόγω επιχειρηματία ισχυριζόμενος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι είχε δωροδοκηθεί από αυτόν με 1,5 εκατομμύριο ευρώ για δύο συμβάσεις (προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων και ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος τύπου Asrad).

Ο Π. Ευσταθίου, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου εμφανίζεται έτοιμος με τη σειρά του να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες (δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που εκ του νόμου τιμωρούνται ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η δικαστηριακή πρακτική, ο κατηγορούμενος έχει δύο επιλογές: ή να μιλήσει συνδράμοντας στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, δίνοντας συγκεκριμένα ονόματα και κινήσεις λογαριασμών, επιδιώκοντας ενδεχομένως και ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, ή να μην ανοίξει όλα του τα χαρτιά με ειλικρίνεια, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ο επόμενος σταθμός του μετά την Ευελπίδων να είναι οι φυλακές.

«Ο Αντώνης Κάντας έκανε την αρχή. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων, συμβάλλοντας στην αποκάλυψη της αλήθειας», δήλωσαν οι δικηγόροι του κατηγορουμένου Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα της απολογίας του εντολέα τους.

Επιπλέον, τα ονόματα που κατονόμασε ο κατηγορούμενος καταδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποθέσεις των μαύρων ταμείων της Siemens και των εξοπλιστικών ήταν συγκοινωνούντα δοχεία. Και αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκαν η ίδια μεθοδολογία αλλά και τα ίδια πρόσωπα για να ξεπλυθεί το μαύρο χρήμα και να εξαφανιστούν τα ίχνη των μιζαδόρων.

«Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο»

«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο», είπε ο Αντώνης Κάντας λίγο πριν πάρει τον δρόμο για τις φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί όπου εκτίουν ήδη τις πρωτόδικες ποινές του οι άλλοτε προϊστάμενοί του, δηλαδή ο Γιάννη Σμπώκος και ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.

Δωροδοκήθηκε από αντιπρόσωπο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μίζες που πέρασαν από τα χέρια του πάλαι ποτέ υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΕΘΑ ήταν τόσο πολλές, που δεν τις θυμόταν όλες και με λεπτομέρειες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αντ. Κάντας φέρεται να υποστήριξε πως σε τουλάχιστον μία περίπτωση δωροδοκήθηκε από αντιπρόσωπο χωρίς καν να έχει ζητήσει ο ίδιος αντίτιμο, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να καταδείξει ποιο ήταν το πραγματικό σκηνικό στις προμήθειες των εξοπλιστικών. Σε αυτό το πλαίσιο ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι κάποια φορά ένας ενδιάμεσος άφησε ένα σακ βουαγιάζ στο γραφείο του. Οταν του τηλεφώνησε να τον ενημερώσει ότι το ξέχασε, του απάντησε πως ήταν δικό του. Ανοίγοντάς το διαπίστωσε ότι εκεί μέσα υπήρχαν 600.000 ευρώ!

Ο Κάντας φέρεται να ομολόγησε ότι εισέπραξε για λογαριασμό του μίζα 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των Leopards, καθώς και για άλλες δύο συμβάσεις που ξεκίνησαν επί θητείας του καταδικασμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου (Κornet και υποβρύχια). Οι επίμαχες συμβάσεις, κατά τον κατηγορούμενο, συνεχίστηκαν και επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, χωρίς ωστόσο να εισφέρει στοιχεία περί διακίνησης μαύρου χρήματος συνδέοντάς το με συγκεκριμένα ονόματα.