Τροπολογία με την οποία μειώνεται το ύψος της εγγυητικής επιστολής, που πρέπει να καταθέτουν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες μαζί με τον προϋπολογισμό τους κάθε αγωνιστική περίοδο, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Πύρρο Δήμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «’Αδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παραστάσεων-άδεια παράστασης», υιοθετήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και τέθηκε προς ψηφοφορία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οπότε και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Με τη διάταξη, όπως αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή, «οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες μαζί με τον προϋπολογισμό υποχρεούνται να καταθέσουν και εγγυητική επιστολή τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ύψους ίσου με το 5% (σ.σ. ήταν 10%) του συνόλου των προϋπολογιζόμενων εξόδων και λήξεως της ισχύος της έξι μήνες μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται με την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής για τη νέα αγωνιστική περίοδο».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με δεδομένη την πρόσφατη αναδιάρθρωση των κατηγοριών του αθλήματος του ποδοσφαίρου,σε συνδυασμό με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, κρίνεται επείγουσα και αναγκαία η μείωση του ύψους της, από τον νόμο, απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής και δη σε ποσοστό ίσο με το 5% του συνόλου των προϋπολογιζόμενων εξόδων των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Με άλλη τροπολογία, αυτή τη φορά υπουργική, των Γιάννη Στουρνάρα και Πάνου Παναγιωτόπουλου που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια παρατείνεται για τρία χρόνια το αντικείμενο της Επιτροπής Αποτίμησης Αξίας Αθλητών να συνυπολογίζει την αξία των αθλητών στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε για το θέμα της εγγυητικής επιστολής ότι «λόγω της κρίσεως που υπάρχει, κάνουμε μια αναπροσαρμογή και το 10% το κάνουμε 5%, για να διευκολυνθεί η λειτουργία όλων των ομάδων και για να μην έχουμε προβλήματα οικονομικής κατάρρευσης ομάδων, τα οποία θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις και στις τοπικές κοινωνίες και στο φίλαθλο κόσμο και στους αθλητές που κινούνται και δραστηριοποιούνται εκεί κ.ο.κ.».

Για το ζήτημα του συνυπολογισμού της αξίας των αθλητών στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «οι ΠΑΕ δεν μπορούν να ισοσκελίσουν το ενεργητικό με το παθητικό τους και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να κλείσουν τον ισολογισμό τους. Είχαν υποχρέωση να υποβάλουν τους ισολογισμούς μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου του 2013 και η προσπάθεια είναι ακριβώς να τις διευκολύνουμε, για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα».

Κατά των τροπολογιών τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού έγινε την Παρασκευή δεκτό κατά πλειοψηφία στο σύνολό του από την Ολομέλεια.