Συνεδριάζει σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών για να εξετάσει πώς θα χειριστεί το ζήτημα της απώλειας του εξαμήνου στη Νομική Σχολή, αλλά και το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και σε άλλα τμήματα, λόγω των καταλήψεων που ακολούθησαν την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Στη Νομική επικράτησε χθες ένταση, καθώς αρκετοί φοιτητές της είχαν αγανακτήσει με την απώλεια του εξαμήνου. Εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι εκτός από τους μη πολιτικοποιημένους φοιτητές που ήταν ανάστατοι, ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι μαζί με φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επιχείρησαν να… διαμαρτυρηθούν και αυτοί για την απώλεια του εξαμήνου, την οποία ουσιαστικά προκάλεσε η συμπεριφορά των ιδίων! Αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση της σχολής να κλείσει για λίγο διάστημα τις πόρτες, ώστε να μη γίνει πάλι κάποια κατάληψη ή σημειωθούν διαπληκτισμοί…

Επίσης, η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ, που εξαρχής ζητούσε ανοικτά πανεπιστήμια, υποστήριξε χτες ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε φέρει η διοίκηση του πανεπιστημίου, και οι «συντεχνίες, υποστηριζόμενες από μειοψηφίες του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που κρατούσαν εδώ και 14 εβδομάδες τα πανεπιστήμια κλειστά, προκειμένου να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια κρατώντας όμηρο μια ολόκληρη κοινωνία. Είναι οι ίδιοι που, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών επανήλθε σε κανονική λειτουργία, επιμένουν να κρατούν κλειστές κάποιες σχολές με παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθόδους». Το πρόβλημα στο Καποδιστριακό εντοπίζεται τώρα στη Φιλοσοφική Σχολή, στην οποία εξελίσσεται κατάληψη που λήγει μεν σήμερα, αλλά στη συνέχεια έρχονται οι διακοπές λόγω των εορτών οπότε δεν θα γίνουν μαθήματα, καθώς και στο Φυσικό Τμήμα. Καθηγητές της Φιλοσοφικής έλεγαν πάντως χθες ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ακυρώσουν το εξάμηνο, εφόσον βέβαια σταματήσει άμεσα η κατάληψη.

Ανάλογο ζήτημα –σε ηπιότερο βαθμό –προέκυψε και στη Θεσσαλονίκη, όπου κατάληψη εξελίσσεται από προχθές και στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας που αντιδρούν στην αξιολόγηση της σχολής τους από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, παρότι η ίδια διαδικασία έχει ήδη γίνει σε πληθώρα άλλων τμημάτων και ιδρυμάτων, χωρίς προβλήματα. Η Σύγκλητος ζήτησε να σταματήσει η κατάληψη και κάλεσε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους να προσέλθουν σήμερα ώστε να επαναλειτουργήσει η σχολή. Μάλιστα επεσήμανε τον κίνδυνο ορισμένα μαθήματα να θεωρηθούν μη διδαχθέντα και να μην εξεταστούν.

n Υπέρ της εφαρμογής του νόμου για τις ελάχιστες εβδομάδες διδασκαλίας στα πανεπιστήμια τάχθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ (από τους κ.κ. Δ. Κρεμαστινό, Γ. Ντόλιο, Χρ. Πρωτόπαπα και Δ. Νικηφόρο) που συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Η αντιπροσωπεία τόνισε ακόμη τον σημαντικό ρόλο των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ και ζήτησε την κατοχύρωσή τους απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσής τους.

Ο Πελεγρίνης στον εισαγγελέα

Σήμερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει κληθεί στον εισαγγελέα ναδώσει εξηγήσεις για τη μη αποδοτική στάση του στο πρόβλημα τουκλειστού Πανεπιστημίου