Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τον νέο μηχανισμό που αποφασίστηκε από το Ecofin για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών με προβλήματα. Ωστόσο δεν έλειψε ο σκεπτικισμός από μερίδα αναλυτών και κυρίως από αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης για ορισμένες από τις προβλέψεις του, ιδιαίτερα για τον σύνθετο τρόπο λήψης αποφάσεων που προβλέπεται.

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη στο Ecofin «είναι ακόμη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος.

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ βάζει τέλος στη μακρά αντιπαράθεση της Γερμανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα. Η αμερικανική εφημερίδα ωστόσο «βλέπει» τουλάχιστον τρία «αγκάθια» στη συμφωνία.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ φαίνεται ότι οδεύουν προς σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη σχετική συμφωνία ώστε αυτή να γίνει επίσημος νόμος, ανέφερε η «Wall Street Journal». Προσέθεσε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές έχουν συμφωνήσει σε δική τους εκδοχή σχεδίου για τις τράπεζες, η οποία «διαφέρει σημαντικά» από αυτή που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Επίσης οποιαδήποτε απόφαση από την Ενιαία Αρχή Εκκαθάρισης για την τύχη τράπεζας με προβλήματα θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, «μια διαδικασία που επικριτές λένε ότι μπορεί να καθυστερήσει αμφιλεγόμενες αποφάσεις».

Τέλος, υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσον θα μπορούν να διατεθούν σύντομα κεφάλαια όταν αυτά του ενιαίου μηχανισμού δεν επαρκούν και θα πρέπει να συμβάλει στη διάσωση η χώρα στην οποία ανήκει η τράπεζα, η οποία όμως χώρα μπορεί να έχει δικά της οικονομικά προβλήματα.

Σε ανάλυσή του με τον τίτλο «Η μισή προσπάθεια της Ευρώπης να προστατέψει τις τράπεζές της», το Reuters αναφέρει ότι πολλοί φοβούνται πως η συμφωνία μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αποδειχθεί αδύναμη να αντιμετωπίσει προβλήματα που θα προκύψουν αν πλήξει την Ευρώπη και νέα κρίση.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν για φιλόδοξο σχέδιο που υπήρχε στα χαρτιά, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βοηθούν η μία την άλλη στην αντιμετώπιση προβλημάτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΣΑ». Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες δήλωναν απογοητευμένοι από τη συμφωνία. «Πρόκειται στην πραγματικότητα για φάρσα», ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «χτυπάμε ο ένας φιλικά στην πλάτη τον άλλον και δίνουμε ο ένας στον άλλο συγχαρητήρια, αλλά στην πραγματικότητα εκείνο που επετεύχθη απέχει πολύ από αυτό που χρειάζεται».