Σούπερ όπλα ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κάνοντας τους ελεγκτές που προ ολίγων μηνών κυνηγούσαν τους φοροφυγάδες με το δόκανο να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με ράμπο.

Τα κατασχετήρια από χάρτινα και με τον αραμπά έγιναν ηλεκτρονικά, οι ελεγκτές δεν χρειάζεται να περιμένουν έως και τέσσερις μήνες για να αποκτήσουν εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που ελέγχονται, βλέπουν καταθέσεις και δάνεια με ένα κλικ, οι κατασχέσεις –με εξαίρεση τα σπίτια –γίνονται χωρίς προειδοποίηση και όσοι περιμένουν, για παράδειγμα, πληρωμή επιδότησης διαπιστώνουν ότι πριν από αυτούς πληρώθηκε η Εφορία, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει η δόση.

Η κινητοποίηση φαίνεται να αποδίδει. Οι εφορίες προχωρούν κατά μέσο όρο σε 434 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ημερησίως ενώ επίσης σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 145 φορολογούμενοι διαπιστώνουν ότι στις καταθέσεις τους έχει μπει το μακρύ χέρι των εισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 230 εργάσιμες ημέρες από τις αρχές του 2013 έως το τέλος Νοεμβρίου οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων ξεπερνούν τις 100.000, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, και περισσότεροι από 35.000 φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι οι καταθέσεις τους έκαναν φτερά.

Στο ίδιο διάστημα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 2,5 δισ., ευρώ, ποσό σημαντικό μεν αλλά μάλλον αμελητέο αν αναλογιστεί κανείς ότι η δεξαμενή των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 60 δισ.

Με την πλήρη ενεργοποίηση του Μεγάλου Αδελφού στις τραπεζικές καταθέσεις, του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου, των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών παντού στο Δημόσιο, των τσουχτερών προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και άλλων σούπερ όπλων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει μεγάλες προσδοκίες για το 2014.

Πολλές φορές βέβαια στο κυνήγι των εσόδων γίνονται και λάθη, όπως σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου έχουν κατασχεθεί επιδόματα ανεργίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς δεν είχε ειδοποιηθεί η τράπεζα από τον καταθέτη για την προέλευση και το ακατάσχετο των χρημάτων ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξαντλούν το γράμμα του νόμου.

Στις αρχές της εβδομάδας, για παράδειγμα, στην Πρέβεζα η Εφορία ανάγκασε φορολογούμενο να βγει από τα ρούχα του καθώς δεν του χορηγούσε φορολογική ενημερότητα για χρέος… 1 λεπτού του ευρώ!

Τα σούπερ όπλα πάντως έχουν ενεργοποιηθεί και οι φορολογούμενοι αν δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων καλό είναι να καλυφθούν.