Μια αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου του, φαίνεται να έχει ως στόχο η δημιουργία σε αυτό ενός «επιτελείου στρατηγικής και σχεδιασμού», που ανακοίνωσε ο μόλις 27χρονος νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νεαρότερος υπουργός στην ιστορία της χώρας αλλά και ο νεαρότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη.

Σκοπός του «επιτελείου» –παρόμοια του οποίου φέρεται να υπάρχουν στα υπουργεία Εξωτερικών πολλών χωρών, αλλά έλειπε μέχρι τώρα στην Αυστρία– θα είναι η επεξεργασία μακροπρόθεσμων στρατηγικών «οραμάτων» για την αυστριακή διπλωματία, με τη συμμετοχή και εξωκυβερνητικών ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ θα λειτουργεί ως συμπληρωματικό όργανο του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου.

Με την πρώτη αυτή καινοτομία του ο νέος υπουργός Εξωτερικών – ο οποίος μετέφερε στο νέο υπουργείο του και τις αρμοδιότητες που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση ως υφυπουργός Ενσωμάτωσης του υπουργείου Εσωτερικών – φαίνεται να αντιδρά στην κριτική που ασκείτο τα τελευταία χρόνια για την έλλειψη προσανατολισμού, ιδεών και δυναμικότητας στην αυστριακή διπλωματία, αλλά και στην κριτική στο πρόσωπό του, τόσο για το νεαρό της ηλικίας του όσο και την απειρία του στη διεθνή πολιτική και διπλωματία.

Ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη μερικώς ανανεωμένη νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» αναβαθμίστηκε με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαδέχεται σε αυτό τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος παραμένοντας αντικαγκελάριος ανέλαβε τώρα το υπουργείο Οικονομικών, παραλαμβάνοντας το θώκο από τη γνωστή για τις επιφυλάξεις της και την αυστηρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα, Μαρία Φέκτερ, που παραμένει πλέον απλή βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος.

Σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του ο νέος επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, προσδιόρισε τις μελλοντικές προτεραιότητες της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της χώρας, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αποτελεί «τμήμα της αυστριακής ψυχής».

Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι, αύριο Παρασκευή, στην Κροατία, στο νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων με τη γειτονική χώρα αλλά και να στείλει το μήνυμα πως η Βιέννη εξακολουθεί να υποστηρίζει δυναμικά την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.