Λιγότερη λιτότητα και αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, επειδή η ύφεση αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, ζητούν οι ευρωβουλευτές Οτμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ,συντάκτες του πορίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα και τον ρόλο της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, η τρόικα χρεώνεται λάθη και δυσλειτουργίες και τελικά σοβαρές αστοχίες όπως η βαθιά ύφεση, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Επίσης στο πόρισμα συστήνεται η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (με στόχο την σταδιακή αποχώρηση του ΔΝΤ) και την αλλαγή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από το Eurogroup.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας στην ΕΕ

Το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το έργο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει σχετική έρευνα, τον Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και τον Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής αυτής.

Ακόμα, το προσχέδιο σημειώνει ότι σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και εκφράζει τη λύπη του, για τις ενίοτε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις της τρόικας, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά και για την ανεπαρκή αντίληψη της πολιτικής αντίστασης για αλλαγές σε ορισμένα κράτη μέλη, ενώ αναφέρει ότι από το 2008 και μετά οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν.

Ειδικά για τη χώρα μας τονίζει μεταξύ άλλων ότι μετά από πέντε αναθεωρήσεις του Μνημονίου και εξαιτίας των ανεπαρκών αποτελεσμάτων χρειάστηκε και δεύτερο πρόγραμμα, ενώ αν και ο στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποτραπεί η χρεοκοπία, αυτό δεν επιτεύχθηκε. Ακόμα, αφήνει αιχμές για την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Στο πόρισμα προτείνεται – εκτός από τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και πιο συγκεκριμένα, η τρόικα να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τα τελευταία εμπειρικά δεδομένα από την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην ύφεση, να υπάρχει περισσότερη λογοδοσία για τα μνημόνια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να ενημερώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στην τρόικα.

Ο Οτμαρ Κάρας δήλωσε σχετικά: «Η λειτουργία της τρόικας βασίζεται στη συνεργασία των κυβερνήσεων, αλλά όχι στο κοινοτικό δίκαιο. Στο μέλλον, η διαφάνεια, ο έλεγχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι εγγυημένες. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, η τρόικα να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη για την οποία απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Για τον λόγο αυτό ζητώ αναθεώρησή τους το συντομότερο δυνατόν».

Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να φέρει εκπροσώπους του ΔΝΤ σε ακρόαση μόνο μία φορά, τον Ιούλιο του 2013, σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ ορίζουν ότι οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να περιμένουν σε περίπτωση ακρόασης και ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Αποστολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την εβδομάδα από 6 έως 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, στα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει ακρόαση στην επιτροπή του Επιτρόπου Oλι Ρεν, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρεγκλιγκ.