Κύκλωμα απάτης στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΠΕΚΩ) έφερε στο φως η έρευνα που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και η εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 9 υπαλλήλων του Ταμείου όσο και ασφαλισμένων Τραπεζικών υπαλλήλων, για:

-Απάτη σε βάρος του δημοσίου με βάση το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος τελεσθείσα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση .

Συνολικά διώκονται εννέα άτομα υπάλληλοι και ασφαλισμένοι.

Για το επίμαχο τρίμηνο του 2012 που έγινε η έρευνα διαπίστωσε πώς δίνονταν χρήματα απο το ταμείο για παθήσεις για τις οποίες δεν έπασχαν οι ασφαλισμένοι και βέβαια δεν τα δικαιούνταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα π.χ σε ένα τρίμηνο 900 ενέσεις για οστεοπόρωση.

Η ζημία προφανώς είναι μεγαλύτερη αφού το κύκλωμα φέρεται να χρησιμοποιούσε εντάλματα πληρωμής δυο φορές , δηλαδή διπλοεισέπρατταν τα χρήματα, όπως π.χ είχε αποκαλυφθεί πως γινόταν και στον Οίκο του Ναύτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα τρίμηνο του 2012 , όχι γιατί δεν ήθελαν οι διωκτικές αρχές να ψάξουν αλλά απλώς γιατί τα αρχεία του ταμείου που στεγάζεται στην Χαριλάου Τρικούπη κάηκαν από εμπρησμό.

Η πυροσβεστική θεωρεί πώς πρόκειται για εμπρησμό καθώς κάηκε …τυχαία μόνο ο τρίτος όροφος που βρίσκονται τα αρχεία και κανένας άλλος. Γιαυτό λοιπόν η έρευνα αρκέστηκε σε στοιχεία ενός τριμήνου που τελικά διασώθηκαν.