Οι υπουργοί Οικονομικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα αναλαμβάνει τις εκκαθαρίσεις τραπεζών της ΕΕ οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία για τον αποκαλούμενο Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης και το ειδικό Ταμείο που θα τον υποστηρίζει επετεύχθη έπειτα από έξι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θεωρείται ότι επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τη Γερμανία, η οποία ήθελε να μην αναγκαστούν οι φορολογούμενοί της να συμμετέχουν σε κόστος διάσωσης τραπεζών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι ευρωπαϊκές χώρες τώρα θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες με το Ευρωκοινοβούλιο για να οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Το σχέδιο έχει κατηγορηθεί από πολλούς ευρωπαίους παράγοντες ότι είναι υπερβολικά σύνθετο και χωρίς μεγάλη χρηματοδότηση.

Το Ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών θα χρηματοδοτείται από ειδικό φόρο που θα επιβληθεί στις τράπεζες ειδικά για αυτόν τον σκοπό με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια 55 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι να είναι πλήρως διαθέσιμο το ποσό, οι διασώσεις τραπεζών θα γίνονται μέσω μιας ιδιαίτερα σύνθετης διαδικασίας παροχής κεφαλαίων από τη χώρα της οποίας η τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα και εάν απαιτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Κρίσιμο θέμα των συνομιλιών ήταν το πώς ακριβώς θα γίνεται και – κυρίως – ποιος θα χρηματοδοτεί την εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με προβλήματα εάν δεν επαρκούν τα χρήματα του ειδικού Ταμείου.

Το Ecofin πήρε τη σκυτάλη από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε καταλήξει σε αρχική συμφωνία για το πλαίσιο εκκαθάρισης των τραπεζών. Το νέο σύστημα που είχε προταθεί από το Eurogroup είχε συναντήσει αντιδράσεις από την ΕΚΤ, η οποία είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία του λόγω των ελλείψεων που θεωρεί ότι περιλαμβάνει.

Το Eurogroup δεν είχε παρουσιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι με τράπεζες οι οποίες χρειάζονται μεγάλα ποσά για την εκκαθάρισή τους.

Επίσης, δεύτερο σημαντικό σημείο τριβής (και) με την ΕΚΤ ήταν ότι το Eurogroup είχε αποφασίσει να χρηματοδοτηθεί πλήρως αυτό το ειδικό Ταμείο μέσα σε 10 χρόνια από τη δημιουργία του χωρίς να προβλέπεται χρηματοδότηση γι’ αυτήν την «περίοδο μετάβασης».

Ο πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο είχε ασκήσει κριτική για το κενό αυτό που υπάρχει αναφέροντας ότι για να είναι αξιόπιστο το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις τράπεζες των 28 μελών της ΕΕ, το Ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών θα πρέπει να έχει εγγυημένη πρόσβαση σε κεφάλαια κατά το 10ετές μεταβατικό αυτό στάδιο.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟϊΚΑ. Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 8 και 9 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία εξετάζει το έργο της τρόικας σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε χθες στο Στρασβούργο.