Η ινδή διπλωμάτης, η σύλληψη της οποίας την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ινδία και τις ΗΠΑ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους της αναφέρει ότι ξέσπασε σε κλάματα όταν της πέρασαν χειροπέδες και υπέστη σωματικό έλεγχο.

Η σύλληψη της ινδής αναπληρώτριας γενικής προξένου στη Νέα Υόρκη Ντεβιάνι Κομπραγκάντε, τη στιγμή που άφηνε τα παιδιά της στο σχολείο, προκάλεσε την οργή της ινδικής κυβέρνησης η οποία έλαβε αντίμετρα σε βάρος αμερικανών διπλωματών στην Ινδία.

Η ινδή διπλωμάτης στο μήνυμά της, το οποίο αποκαλύπτει την Τετάρτη ο ινδικός Τύπους, αναφέρει ότι μάταια επικαλέσθηκε τη διπλωματική της ασυλία στους αμερικανούς αστυνομικούς για να σταματήσουν τη σωματική έρευνα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι ξέσπασα πολλές φορές σε κλάματα εξαιτίας του εξευτελισμού που υπέστην όταν μου περνούσαν χειροπέδες και με υπέβαλαν σε ταπεινωτικό σωματικό έλεγχο, μαζί με εγκληματίες και τοξικομανείς και παρά το γεγονός ότι επικαλέσθηκα τη διπλωματική μου ασυλία», έγραψε η κ. Κομπραγκάντε.

«Βρήκα τη δύναμη να ανακτήσω την ψυχραιμία μου και να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου γιατί σκεφτόμουν ότι έπρεπε να εκπροσωπήσω με υπερηφάνεια τους συναδέλφους μου και τη χώρα μου», ανέφερε η ινδή διπλωμάτης, η οποία ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια της ίδιας και των παιδιών της και την αξιοπρέπεια των ινδικών διπλωματικών υπηρεσιών.

Η κ. Κομπραγκάντε συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση επί αρκετές ώρες την Πέμπτη με την κατηγορία ότι είχε υποβάλει ψευδή πιστοποιητικά στην αίτηση για τη χορήγηση βίζας στην ινδή οικιακή της βοηθό, η αμοιβή της οποίας ήταν μάλιστα μικρότερη από τη θεσμοθετημένη ελάχιστη.