Δραματικές μειώσεις στις αποδοχές μέσης και κατώτερης βαθμίδας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα προβλέπει η τελευταία έρευνα της αμερικανικής εταιρείας οργάνωσης επιχειρήσεων Towers Watson για την Ελλάδα.

Οι μειώσεις αυτές θα κυμανθούν έως 20% την επόμενη τριετία ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Αμετάβλητες παραμένουν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι σχεδόν ιδίου επιπέδου με τους ομολόγους τους, επιχειρήσεων στην ΕΕ, αναφέρει η εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού σε διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έρευνα, οι αποδοχές των ελλήνων managers αγγίζουν ετησίως τα 116.000 ευρώ έναντι των 104.000 ευρώ των Ισπανών συναδέλφων τους και των 118.000 ευρώ των αντιστοίχων Ιταλών.

«Χαοτικές» θεωρούνται οι μισθολογικές διαφορές στο κατώτερο επίπεδο εργαζομένων (όσοι δεν διαθέτουν πανεπιστημιακά πτυχία) όπου στην Ελλάδα οι σημερινές αμοιβές ανέρχονται στα 18.000 ευρώ ετησίως, έναντι των 25.000 ευρώ των συναδέλφων τους στην Ισπανία και των 23.000 ευρώ στη γειτονική Ιταλία.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής της Τowers Watson στην Ελλάδα Μ. Zeler «Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανώτερου και κατώτερου προσωπικού γίνονται χαοτικές ενώ η ψαλίδα ανοίγει και στο επίπεδο των μεσαίων στελεχών. Οδηγούμεθα ουσιαστικά σε εργαζομένους δύο ταχυτήτων».

Στην έρευνα της Towers Watson γίνεται πάντως ειδική μνεία στο υψηλό επίπεδο των ελλήνων εργαζομένων επισημαίνοντας ότι εργάζονται περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από