Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν χθες συμφωνία που θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να στέλνουν πίσω παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, σε μια κίνηση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με τις 28 χώρες της Ενωσης. Η συμφωνία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους θεωρείται ότι θα επιτρέψει την άρση, το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Οπως δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ που υπέγραψε τη συμφωνία, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία υπολογίζεται φέτος στους 20.000 σε σύγκριση με 60.000 το 2010, λόγω εν μέρει της καλύτερης διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα αλλά και της οικονομικής κρίσης που έχει κάνει την Ευρώπη λιγότερο θελκτική.
Η «ιστορική» αυτή συμφωνία, όπως τη χαρακτήρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπεγράφη παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη μετακίνηση χωρίς βίζα των Τούρκων σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε τρεισήμισι χρόνια. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν δείγμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών αφότου, τον περασμένο μήνα, ξεκίνησαν έναν νέο γύρο συνομιλιών για την πορεία ένταξης της Τουρκίας, έπειτα από διακοπή τριών ετών.
«Μια νέα διαδικασία στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ αρχίζει», δήλωσε ο Ερντογάν. «Με τις υπογραφές μας σήμερα, οι πόρτες της Ευρώπης ανοίγουν για τους τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Διαβεβαίωσε δε ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής». Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της ΕΕ.
Ο Ερντογάν διέψευσε την εντύπωση που υπάρχει στην Ευρώπη ότι εάν οι βίζες καταργηθούν οι Τούρκοι θα πλημμυρίσουν τις ευρωπαϊκές χώρες. «Εάν οι βίζες καταργηθούν, ούτε η Τουρκία ούτε οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα. Ερχόμαστε να αναλάβουμε ένα φορτίο, όχι να γίνουμε φορτίο», δήλωσε.
Η Τουρκία άρχισε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ το 2005, 18 χρόνια μετά την υποβολή της αίτησής της. Οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει λόγω της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη.
Η επίτροπος Μάλστρομ δήλωσε ότι ελπίζει η συμφωνία επανεισδοχής να επικυρωθεί από τις δύο πλευρές χωρίς καθυστέρηση και να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας, αν και αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Αυτό το φθινόπωρο υπήρξε μια νέα ώθηση στις σχέσεις μας. Η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να οδηγήσει σε νέες μορφές συνεργασίας», τόνισε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από