Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για βοήθεια ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι βοήθεια θα χρειαστούν μέσα στο 2014 περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι (τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας), καθώς πολλοί είναι πεινασμένοι ή άστεγοι εξαιτίας του συριακού εμφυλίου που διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο.

Η βοήθεια προς τη Συρία αντιστοιχεί στο ήμισυ του χρηματοδοτικού προγράμματος αρωγής των 12,9 δισ. δολαρίων για 52 εκατομμύρια ανθρώπους σε 17 χώρες, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας Βάλερι Έιμος στη διάσκεψη των δωρητών στη Γενεύη.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες σε όλους τους τομείς και εξαντλεί τις δυνατότητες των γειτονικών χωρών, με σοβαρές τοπικές επιπτώσεις» τονίζει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, περίπου 4,1 εκατομμύρια θα είναι οι σύροι πρόσφυγες ως το 2014, έναντι 2,4 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Από αυτούς, περίπου 660.000 θα φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, ενώ 3,44 εκατομμύρια θα φιλοξενούνται από ιδιώτες.

Στη Συρία, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 500% και πλέον σε διάστημα δύο ετών και τέσσερις Σύροι στους πέντε θεωρούν την τροφή ως πρωταρχική ανάγκη τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη για τους μισούς Σύρους.

Οι κουβέρτες είναι δυσεύρετες για το 95% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, αλλά και όταν τις βρίσκουν δεν μπορούν να τις αγοράσουν καθώς η τιμή τους ανέρχεται στα 27 δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 93% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη Συρία.

Η έρευνα έγινε σε 500 ομάδες-στόχους σε ολόκληρη τη χώρα.

Για τον επικεφαλής της IRC, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η πείνα απειλεί ένα μεγάλο μέρος του συριακού πληθυσμού.

Λαμβανομένων υπόψη των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας και των κάτω του μηδενός θερμοκρασιών, αυξάνονται όλο και περισσότερο ο αριθμός των νεκρών, αλλά και η απελπισία του συριακού πληθυσμού».

«Είμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που όμως δεν έχει προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας» τόνισε.

Η Συρία είναι αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», προειδοποίησε τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, ενώ ανακοίνωσε την επέκταση των επιχειρήσεών του στη χώρα.

Το WFP, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, σημείωσε ότι θα προσφέρει τρόφιμα σε 4,25 εκατομμύρια Σύρους την επόμενη χρονιά –αριθμός που τον Νοέμβριο είχε αγγίξει τα 3,4 εκατομμύρια– καθώς και σε 2,9 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ).

«Αυτή είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι Σύροι βυθίζονται στον λιμό» δήλωσε ο Μουχάναντ Χάντι, που συντονίζει τις επιχειρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Συρία.

Σύμφωνα με το WFP, σχεδόν 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται «άμεση, ζωτικής σημασίας διατροφική βοήθεια».

Η υπηρεσία δεσμεύθηκε ότι θα επικεντρωθεί στην αποτροπή του υποσιτισμού στα παιδιά, προσφέροντας συμπληρώματα διατροφής σε 240.000 παιδιά, ηλικίας 6 με 23 μηνών.

Το Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι στον Λίβανο ένας κάτοικος στους πέντε είναι πρόσφυγας από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), προσθέτοντας ότι στη χώρα έχει βρει καταφύγιο περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Το κόστος από τη συριακή κρίση για τον Λίβανο θα φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια (5,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στο τέλος του 2014, σημείωσε η UNHCR επικαλούμενη μια εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.