«Νομίζω ότι αυτήν την πρωτιά, πρέπει να τη λάβει υπόψη του ο Φώτης Κουβέλης», δήλωσε σήμερα , Δευτέρα, ο Σπύρος Λυκούδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, τα οποία των ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς.

«Τιμώ τις φιλίες μου και τις προσωπικές μου σχέσεις«, είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λυκούδης μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, διευκρινίζοντας ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ «είμαι από τους ανθρώπους που τη γέννησαν και θα έλεγα ότι με τον Φώτη τη γεννήσαμε, μαζί και με μια στενή ομάδα ανθρώπων, και είμαι δεμένος πολύ και πολιτικά και συναισθηματικά με τη ΔΗΜΑΡ».

Ανακοίνωσε, δε ότι «έχω αποφασίσει να συνεχίσω να μην είμαι γραμματέας του κόμματος, ακόμη και αν μου το προτείνει ο πρόεδρος, διότι είμαι και βουλευτής και είδα πόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσεις».

Και γιατί όπως εξήγησε «ο γραμματέας, με το θεσμικό του ρόλο ως το δεύτερο πρόσωπο του κόμματος, αν θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στη συνείδησή μας και την πολιτική παραγωγή, πρέπει όχι απλώς να σέβεται τις αποφάσεις του συνεδρίου, αλλά και να τις πιστεύει για να τις υλοποιήσει. Εγώ μπορεί να σέβομαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά έχω διαφορές», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα προσπαθήσω να είμαι μετρημένος»,. είπε ο Σπύρος Λυκούδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολιτική επιλογή που δεν βάζει στο κέντρο των εξελίξεων τη ΔΗΜΑΡ, ενώ θα έπρεπε να είμαστε».
 
Υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ γενικά δεν αρνείται τον διάλογο, απλώς πιστεύει ότι οι προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν το διάλογο, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση και αυτό θεωρεί η ΔΗΜΑΡ ότι είναι εμπόδιο, αγκάθι για συνεργασία , και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναντηθεί, διότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές.

«Πιστεύω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά και για να το πετύχει, το μόνο που δεν πρέπει να σκεφτεί το κόμμα μου είναι να προσπαθήσει να μαζέψει τις δυνάμεις του, να προσπαθήσει να μπει στη Βουλή και να διευρυνθεί λίγο παραπάνω και να δει, εάν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα πάει να τον βοηθήσει. Αυτή δεν είναι στροφή προς τα αριστερά», είπε ο Σπύρος Λυκούδης και πρόσθεσε «η πραγματική στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά είναι να προσπαθήσει η ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσει αυτόν τον τρίτο πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς και από μια θέση ισχύος αυτός ο πόλος να μπορέσει, εάν του δοθεί η δυνατότητα, να έρθει κοντά και με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ». 


Για τη σχέση του με την «Κίνηση των 58» το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ,
ο κ. Λυκούδης είπε «ένας τέτοιος ισχυροποιημένος πολιτικός πόλος μπορεί να βοηθήσει προς τη συνολική στροφή της χώρας προς τα αριστερά, υποχρεώνοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να ρεαλιστικοποιήσει την πολιτική του».

«Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έως επιφυλακτικοί και αρνητικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ξέρουμε πώς είναι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «είναι παλιοί σύντροφοι και καλοί σύντροφοι ήταν πάντα και εύχομαι να αλλάξουν. Αλλά αν ρωτήσετε ευρύτερα και τα άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, δεν θα διατυπωθεί ξεκάθαρα αυτός ο προσανατολισμός. Νομίζω ότι αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ – αρκετά θα πω και όχι πολλά – σκέφτονται πώς θα δημιουργηθεί αυτή η προοπτική η ΔΗΜΑΡ να πει «όχι» σε μια ενδεχόμενη επιτυχία εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπράξει μαζί του».

«Και εκεί ξεκινά η συζήτηση με επιχειρήματα, διότι συναντηθήκαμε με τη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ. Ένοχα κόμματα… Επειδή το ήθελε η κατάσταση και η εθνική ανάγκη. Γιατί όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει βάση σε όλα αυτά τα πράγματα. Απλώς ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί να συμπράξει με ένα άλλο κόμμα απλώς ως εκλογικό συμπλήρωμα. Πρέπει να έχει τη φιλοδοξία το κόμμα μου, η ΔΗΜΑΡ, να διατυπώσει προγραμματικό λόγο για το μέλλον της χώρας. Χίλιες φορές να πάει, αν είναι έτσι, με τον ΣΥΡΙΖΑ! Εάν μπορεί να διατυπώσει προγραμματική πρόταση και συμφωνία για το πού πάει ο τόπος. Ε, τι να κάνουμε; Παίζουμε εδώ πέρα;», είπε χαρακτηριστικά.

Μαργαρίτης: «Δεν αποκλείουμε αξιολογικά το ΠΑΣΟΚ»

Για τη σχέση της Αγίου Κωνσταντίνου με το ΠΑΣΟΚ μίλησε, επίσης στον BHMA FM 99,5, ένας από τους ηγέτες της πλειοψηφούσας παράταξης και στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος είπε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει εξ' ορισμού το ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν το αποκλείουμε αξιολογικά. Λέμε ότι τώρα αποκλείεται, με τις σημερινές του δεσμεύσεις στις πολιτικές που ασκούνται» είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης και μάλιστα συνέχισε αναφερόμενος στην επιστολή των 11 στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο:

«Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε και την τοποθέτηση των 11 στελεχών του και περιμένουμε να δούμε το βαθμό αυτονομίας και μέσα και έξω από την κυβέρνηση. Η κριτική που ασκούμε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι είναι στην κυβέρνηση. Είναι ότι προχωρεί σε μια γενικότερη διαδικασία σύμπλευσης. Αυτή είναι η κριτική μας. Προκύπτει από το γεγονός ότι όταν ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση έδινε μάχες για τα εργατικά και όταν ήρθαν τα πράγματα όπως ήρθαν στην ΕΡΤ, κατά τη γνώμη μας, βάλαμε τα σύνορά μας και περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ να δώσει μάχες ακόμη και αν είναι στην κυβέρνηση που να θέλει να τις κερδίσει, για να βάλει το προοδευτικό πρόσημο στην προσπάθεια. Γι’ αυτό είπα με νόημα ότι παρακολουθούμε τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των 11, ακριβώς διότι δεν θέλουμε να δημιουργούμε την αίσθηση της περιχαράκωσης της Κεντροαριστεράς. Πάμε σε συλλογικότητες και στο συνέδριό μας μίλησε και η "Δυναμική Ελλάδα" του Ηλία Μόσιαλου και ήρθαν και άλλες δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές. Ο κ. Μπεγλίτης, ο κ. Μανίκας, οι τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν έχουμε τη λογική να στενέψουμε. Αντιθέτως, αυτός είναι ο προσανατολισμός της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και εμείς μπορούμε να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις από τις δικές μας θέσεις, αρκεί αυτό να μην είναι στροφή ούτε στο νεοφιλελευθερισμό ούτε στον αριστερό λαϊκισμό».
 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από