48 ώρες μετά την συνάντηση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν οδηγιών του Κυπρίου Προέδρου, έκανε αυστηρό διάβημα προς την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπαντεχάϊμ δια του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, πρέσβη Τάσου Τζιωνή.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για τη διενέργεια ανάλογου διαβήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Με τα διαβήματά της προς τον ΟΗΕ η κυπριακή κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει –σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση– την «έντονη απογοήτευση και τη βαθύτατη δυσαρέσκειά» της για τη συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την 14η Δεκεμβρίου στα Κατεχόμενα, και μάλιστα στην αποκαλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας.

Στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται «η σοβαρότητα της εκ μέρους του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550 του 1984, που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ενέργεια Ντάουνερ έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού» και ότι, «ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Κυπρίου Προέδρου».

Επίσης, ενημερώνονται οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι «η ενέργεια Ντάουνερ και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Aχμέτ Νταβούτογλου, αργά το βράδυ του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου, την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συνάντηση και τη φιλοξενία και του μετέφερε όσα συζήτησε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου.

Ο αντιπρόεδρος, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση, αλλά τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά τα χειρίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη συνομιλία του με τον Aχμέτ Νταβούτογλου, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από