Εντατικά μαθήματα έχουν προγραμματιστεί από σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο να σωθεί το εξάμηνο και να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Παρότι η απεργία συνεχίζεται σήμερα από μειοψηφική ομάδα των υπαλλήλων που δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους για την αναστολή της, οι απεργούντες ανακοίνωσαν ότι αυτή τη φορά δεν θα παρεμποδίσουν ούτε όμως θα υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία εκτός απροόπτου αρχίζει με καθυστέρηση τρεισήμισι μηνών, παραμονές Χριστουγέννων...
Επιπλέον, με χθεσινή ανοιχτή επιστολή τους οι διοικητικοί υποστήριξαν ότι η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω απεργίας και χωρίς επαρκές προσωπικό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή εξέλιξη του εξαμήνου. «Την ευθύνη», αναφέρουν, «έχουν αποκλειστικά το υπουργείο Παιδείας, η διοίκηση και όσοι καλούν φοιτητές να εισέλθουν στους χώρους του ΕΚΠΑ χωρίς να έχει ομαλοποιηθεί η τεταμένη κατάσταση». Υποστήριξαν ακόμα ότι στους χώρους των ιδρυμάτων δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας (λόγω της κατάργησης του κλάδου φυλάκων-νυχτοφυλάκων και της διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού του προσωπικού συντήρησης), με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Σήμερα το πρωί, ομάδες των υπαλλήλων διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΓΑ∆Α όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν τα μέλη της απεργιακής επιτροπής τους στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία για τη συνέχιση της απεργίας τους, παρότι είχε κηρυχθεί παράνομη με δικαστικές αποφάσεις.
Τα προβλήματα από τη διαθεσιμότητα και τις οικονομικές δυσλειτουργίες των ιδρυμάτων συζήτησαν και οι πρυτάνεις σε έκτακτη Σύνοδό τους την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασαν απόλυτη συμπαράσταση στον πρύτανη του Καποδιστριακού Θεοδόση Πελεγρίνη (που έχει κληθεί αύριο από τον εισαγγελέα για τη στάση του στο ζήτημα του κλειστού πανεπιστημίου).
Οι προτάσεις της ΑΔΙΠ για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Την εφαρμογή σχεδίου «Αθηνά 2» για τα πανεπιστήμια και υποβιβασμό τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης σε επαγγελματικές σχολές τριετούς φοίτησης εισηγείται η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μεταξύ των προτάσεων που κάνει για τα ιδρύματα η ΑΔΙΠ - με πρόεδρο τον καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου Indiana-Purdue Ευάγγ. Κουφουδάκη - είναι ο περιορισμός της αδικαιολόγητης γεωγραφικής διασποράς και των τμημάτων τους, καθώς και του πληθωρισμού τμημάτων και κατευθύνσεων, μέσω νέου γύρου συγχωνεύσεων. Προτείνει επίσης στην πολιτεία να επανακαθορίσει, σε συνεννόηση με τα ΑΕΙ, την ελάχιστη διάρκεια σπουδών: «Μερικά τμήματα σε πανεπιστήμια, κυρίως όμως σε ΤΕΙ, που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα, μπορούν να μετατραπούν σε τριετούς ή και διετούς διάρκειας. Επίσης, τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ) που βρίσκονται αποκομμένα γεωγραφικά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επαγγελματικά "σχολεία" ανώτερης εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του αντίστοιχου ΑΕΙ», αναφέρει μεταξύ των άλλων η έκθεση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από