Την προοπτική ίδρυσης κοινού συντονιστικού κέντρου για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία στα χερσαία σύνορα συζητούν Ελλάδα και Αλβανία, με αντικείμενο κυρίως τη διαχείριση ζητημάτων και εγκλημάτων διασυνοριακού χαρακτήρα.

Το ζήτημα συζήτησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Νικ. Παπαγιαννόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αρτάν Ντίντι, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Σατζμίρ Ταχίρι.

Επίσης, συζητήθηκε η αναβάθμιση του συστήματος άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων, κυρίως σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων από μεμονωμένους κακοποιούς ή συμμορίες.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη -κάνοντας έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι κακοποιοί βρίσκουν καταφύγιο στην Αλβανία –ότι η άμεση σύλληψη ατόμων εις βάρος των οποίων εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για κακουργήματα που έχουν διαπράξει στην Ελλάδα, διαφεύγοντας στη συνέχεια στην Αλβανία, θα στείλει το μήνυμα σε όσους διαπράττουν τέτοιου μεγέθους εγκλήματα ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Οι εκπρόσωποι των αλβανικών αρχών εξέφρασαν τα συλληπητήριά τους για τη δολοφονία του έλληνα αστυνομικού στο Βροντερό Φλώρινας από αλβανούς κακοποιούς που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα.