Η αδιαλλαξία και η επιμονή Νταβούτογλου – Ερογλου να μην αποδεχθούν μία και αδιαίρετη κυριαρχία του ομοσπονδιακού κράτους οδήγησαν το θρίλερ της συμφωνίας για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, που άρχισε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε το Σάββατο, σε φιάσκο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία επί της «κοινής διακήρυξης», τινάζοντας στον αέρα τις ελπίδες των Ηνωμένων Εθνών που ανέμεναν ότι κ. Νταβούτογλου θα ασκούσε την επιρροή του ώστε ο Ντερβίς Ερογλου να αποδεχθεί τη φόρμουλα ενός κοινού ανακοινωθέντος που είχαν ετοιμάσει και που κατ’ αρχήν ήταν αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν να εισέλθει σε διάλογο. Επανέλαβε μάλιστα ότι ενόσω δεν διασφαλίζονται οι βασικές αρχές της λύσης όπως περιγράφονται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να αρχίσει έναν άγονο διάλογο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί έναν «πόλεμο επίρριψης ευθυνών» και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει το αδιέξοδο, αλλά σωστές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί λύση. Ο κ. Αναστασιάδης άφησε πολλές αιχμές κατά των Ηνωμένων Εθνών και άλλων που συμμετέχουν στη διαδικασία και τους κατηγόρησε ότι φέρουν την κύρια ευθύνη αφού εθελοτυφλούν, παραγνωρίζουν ή παρερμηνεύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ενόσω υπάρχει παραβίαση αρχών και αξιών δεν πρόκειται και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τις παρερμηνείες», είπε. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα υπάρξει διαφοροποίηση από όσα είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ώστε να διαμορφωθούν τελικά πραγματικές προϋποθέσεις γόνιμου διαλόγου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί και θα συζητήσει για την παραπέρα πορεία.

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ. Ολα άρχισαν από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα. Ο τούρκος υπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο είπε μεταξύ των άλλων πως «μία Κύπρος πρέπει να υπάρχει στη διεθνή σκηνή», ενώ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «εξωτερική κυριαρχία».

Μετά τις δηλώσεις αυτές το βράδυ της Παρασκευής και ενώ ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ απείχε πέντε λεπτά από το αεροδρόμιο όπου πήγαινε για να προλάβει το αεροπλάνο, έλαβε ένα μήνυμα από την τουρκική πλευρά ότι ο κ. Νταβούτογλου που θα έφθανε το Σάββατο στα Κατεχόμενα θα ήθελε να τον συναντήσει.

Το αυτοκίνητο του κ. Ντάουνερ έκανε στροφή και επέστρεψε στα κεντρικά γραφεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ειδοποιήθηκε το Προεδρικό Μέγαρο για την εξέλιξη αυτή. Η αναβολή της αναχώρησης Ντάουνερ σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε κλίμα επικείμενης συμφωνίας.

Το Σάββατο το πρωί ο κ. Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε.

Το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε πλήρη υποστήριξη στους χειρισμούς του Ερογλου. Οτι δηλαδή δεν υπάρχει συμφωνία και δεν χρειάζεται κοινή διακήρυξη για να αρχίσουν οι συνομιλίες.