«Οι πραγματικοί ήρωες και ηρωίδες είναι οι ιρλανδοί πολίτες». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν χαιρέτησε την έξοδο της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο τρία ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της σκληρής δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Για τις μεγάλες θυσίες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια ευχαρίστησε τους Ιρλανδούς σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Εντα Κένι.

«Σας ευχαριστώ για την ανάκαμψη της Ιρλανδίας, οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά», ήταν τα λόγια του Κένι προς τους πολίτες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Για το λόγο αυτό όπως είπε θα παρουσιαστεί οικονομικό σχέδιο που θα εξακολουθεί προβλέπει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αλλά και θα προβλέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα επιτρέψει «να απειληθεί ξανά η χώρα από την κερδοσκοπία και την απληστία».

Επειτα από αιματηρές θυσίες των 4,5 εκατ. Ιρλανδών, η «Κέλτικη Τίγρη» ολοκλήρωσε επίσημα το πρόγραμμα χθες τα μεσάνυχτα και τώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στις διεθνείς αγορές από όπου και φιλοδοξεί να συνεχίσει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Τα δύσκολα όμως δεν έχουν τελειώσει καθώς το Δουβλίνο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη προκειμένου να μειώσει κι άλλο τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το παράθυρο για κάποιες άμεσες μειώσεις στη φορολογία.

Η ΑΥΛΑΙΑ. «Αυτή είναι μια σημαντική μέρα που πολλοί νόμιζαν –και κάποιοι φοβούνταν –ότι δεν θα έλθει ποτέ», ήταν το σχόλιο του Νούναν όταν ανακοινώθηκε και η τελευταία επιτυχής αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας από την τρόικα.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ιρλανδία δεν χαιρετίστηκε όμως μόνο από το Δουβλίνο αλλά και από την ίδια την ΕΕ, η οποία ελπίζει ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο θα σημάνει την αρχή και για αντίστοιχη έξοδο από αυτό της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Η Ιρλανδία έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της ολόκληρο το 2014, αλλά μπορεί για να δοκιμάσει να βγει νωρίτερα στις αγορές αντλώντας από 6 έως 10 δισ. ευρώ, αφού τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της έχουν υποχωρήσει σε μόλις 3,5%. Επίσης, κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο δημιουργήθηκαν 58.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία ανέρχεται σε 12,5% σήμερα από 14,7% το 2010, πολύ χαμηλότερα από αυτή στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Νούναν υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να μειώσει τη φορολογία εισοδήματος με στόχο το 2015 να είναι η τελευταία χρονιά λιτότητας.

ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αφού ευχαρίστησε πρώτα τους δανειστές για τη βοήθειά τους, αποκάλυψε και κάποιες από τις κόντρες που είχε η κυβέρνησή του με την τρόικα. Οπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Τάιμς της Ιρλανδίας», οι άνθρωποι της τρόικας μπορεί να ήταν έμπειροι ως τεχνοκράτες, αλλά «δεν ήταν πολύ καλοί στην πολιτική». Οπως εξήγησε, «εκείνο που εννοώ όταν λέω για πολιτική είναι η ικανότητα να προχωρήσει ένα πρόγραμμα και να διατηρηθεί η υποστήριξη του λαού για την εφαρμογή του. Και εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα της τρόικας το οποίο να είναι αποδεκτό από τους ανθρώπους, απλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτε». Παρά την επιτυχία του προγράμματος ωστόσο, το έργο των πολιτικών κομμάτων στην Ιρλανδία και ιδιαίτερα του κυβερνώντος παραμένει πολύ δύσκολο. Δυο χρόνια πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, η δημοτικότητα της κυβέρνησης λόγω της σκληρής λιτότητας έχει υποχωρήσει σημαντικά έχοντας χάσει το ένα τρίτο της λαϊκής στήριξης.