Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισαν σήμερα την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία, η οποία θα βγει στις 23 Ιανουαρίου από το πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της, ωστόσο κάλεσαν ταυτόχρονα τη Μαδρίτη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική λιτότητα.

«Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών που έλαβαν κρατική βοήθεια έχει προχωρήσει» εκτιμά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή ενώ το ΔΝΤ υπογραμμίζει, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι «οι προσπάθειες στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης μεταμόρφωσαν το τραπεζικό σύστημα σε ένα σύστημα πιο σταθερό, πιο ασφαλές, πιο λογικού μεγέθους».

Τόσο η Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ απέστειλαν στις αρχές Δεκεμβρίου μια ομάδα εργασίας στη Μαδρίτη για να αξιολογήσει την πρόοδο του προγράμματος που συνδέεται με το δάνειο ύψους 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν οι ισπανικές τράπεζες τον Ιούλιο του 2012.

Η πέμπτη έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος, θα είναι η τελευταία από την πλευρά των Βρυξελλών. Το ΔΝΤ θα συντάξει άλλη μία έκθεση που θα τη δώσει στη δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πάντως ότι προκειμένου να επανέλθει η ισπανική οικονομία στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει «να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η στενή επιτήρηση των τραπεζών.

Η Ισπανία, η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βγήκε το τρίτο τρίμηνο του 2013 από την ύφεση όμως η ανάπτυξη παραμένει ακόμη χαμηλή ενώ το ποσοστό ανεργίας, στο 26%, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.