Το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα στο 2013 να στείλει πίθηκο στο Διάστημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συνεχάρη τους επιστήμονες, συμπληρώνοντας ότι ο «Φαργκάμ», όπως λέγεται ο πίθηκος, επέστρεψε υγιής στη Γη.

Ο πίθηκος ταξίδεψε με πύραυλο, στον οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε υγρό καύσιμο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πάντως, στη Δύση αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις ανακοινώσεις για το θέμα, όπως με καχυποψία αντιμετωπίζονται οι «διαστημικές» προθέσεις του Ιράν.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι πρόβα για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή, ωστόσο οι ΗΠΑ και αρκετές ακόμα κυβερνήσεις θεωρούν ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η προηγούμενη ανακοίνωση των ιρανών για την αποστολή πιθήκου στο Διάστημα (τον Φεβρουάριο του 2013) είχε χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως... «μαϊμού».

Για την ιστορία, αρκετοί πίθηκοι έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα σε δοκιμαστικές αποστολές. Οι ΗΠΑ, έστειλαν τον «Γιόρικ» έξω από την ατμόσφαιρα το 1951.

Οπως το θέτει η NASA, ήταν «ο πρώτος πίθηκος που επέζησε μιας πτήσης στο Διάστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από