Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα με φόντο την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ. Μέχρι την προσεχή Τρίτη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τους πλειστηριασμούς, την αποδοτικότητα του νέου φόρου ακινήτων αλλά και την παράταση του μέτρου με τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα ενώ στις 6 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Μεγάλα μέτωπα» παραμένουν ανοικτά. Το θέμα με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων και η επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και η παράταση του μέτρου με τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολόκληρη της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στα ΝΕΑ ότι «το κλίμα στη συζήτηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ήταν πολύ καλό» και πώς «η βούληση και των δύο πλευρών είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως «προχωρούμε με μικρά βήματα μπροστά». Ωστόσο, αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφή τη διαφωνία τους ως προς την αποτίμηση του μέττου που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Η τρόικα θεωρεί ότι η απώλεια εσόδων είναι μεγαλύτερη από την εφαρμογή του μέτρου ενώ επιμένει ότι και ο επικείμενος φόρος στα ακίνητα δεν πρόκειται να αποφέρει στα ταμεία τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση. Η θέση της τρόικας είναι ότι ο νέος φόρος δεν θα αποδώσει με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το δημοσιονομικό κενό.

Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης έχουν πλέον στενέψει δραματικά καθώς η συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την προσεχή Τρίτη οπότε και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και η τρόικα θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από