Προοπτική συμφωνίας με την τρόικα ώς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αλλά και των πλειστηριασμών διακρίνει, όπως είπε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

Πεδίο σύγκλισης, εξάλλου, διαπιστώθηκε χθες και στα θέματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα στις μαζικές απολύσεις και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που ζητά η τρόικα, αν και δεν επετεύχθη συμφωνία στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.Τουλάχιστον, όμως, ξεκαθάρισε, όπως μετέφερε παράγοντας του υπουργείου που μετείχε στη σύσκεψη, ότι «δεν τίθεται θέμα περικοπής συντάξεων, ούτε η τρόικα το ζήτησε ποτέ ενάμιση χρόνο τώρα».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣ. Η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο, εξαρτάται από τα ΕΑΣ, το μόνο προαπαιτούμενο που εξακολουθεί να είναι υπό διαπραγμάτευση, αφού έχουν ήδη κλείσει τα υπόλοιπα: κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων, εξόφληση οφειλών δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα υπήρξε και χθες ακόμη ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ Κομισιόν και ελληνικών Αρχών και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Το επίμαχο ζήτημα παραμένει η διατήρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Επίσης, υπό διαπραγμάτευση είναι το καθεστώς εθελουσίας εξόδου που θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει για τους 480 υπαλλήλους που θα φύγουν.

Αν υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανό να συζητηθεί και να εγκριθεί η δόση του 1 δισ. στο EuroWorking Group ή και στο Eurogroup που συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Για τους πλειστηριασμούς, η συμφωνία επείγει για έναν βασικό λόγο: το καθεστώς παγώματος λήγει στο τέλος του χρόνου και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει για να το παρατείνει. Η τρόικα φαίνεται να προσεγγίζει στη θέση της κυβέρνησης για παράταση του παγώματος κατά 12 μήνες, έχοντας υποχωρήσει από το 6μηνο που ήθελε. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τους όρους της προστασίας, δηλαδή αν θα μειωθεί στις 200.000 ευρώ το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται (από 300.000 σήμερα) και αν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο (η τρόικα έχει ζητήσει τα 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα). Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει σε ρύθμιση μονομερώς.

Με κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση αυτή αγγίζει «δύσκολα» και «ευαίσθητα» θέματα. Εξάλλου, ο κ. Ράις επανέλαβε πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν ότι η χώρα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014-16, αλλά στοχευμένα και όχι οριζόντια.

Ο κ. Ράις χαρακτήρισε «παλιά ιστορία» την υπόθεση του λανθασμένου πολλαπλασιαστή στον οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ. Είπε ότι έχουν πλέον ειπωθεί αρκετά γι’ αυτό και άλλωστε το πρόγραμμα στη συνέχεια άλλαξε, επιμηκύνοντας τη χρονική διάρκεια της προσαρμογής, ενώ μεσολάβησε κι ένα κούρεμα του χρέους. Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος, λέγοντας ότι θα συζητηθεί κάποια στιγμή το καλοκαίρι.

Τα εργασιακά. Oι αλλαγές στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών (όπως προβλέπει το Μνημόνιο) απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Από τη συνάντηση δεν επήλθε συμφωνία και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με βάση τα σημεία σύγκλισης.

Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως γνωστόν σχεδιάζεται μια επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών άλλες 3,9 μονάδες έως το 2016 με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Το 2012 οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 1,1 μονάδα.

Η ελληνική πλευρά προτείνει το μέτρο να αφορά τους μακροχρόνια ανέργους και τους νέους έως 29 ετών και να μπορούν να επωφεληθούν μόνο οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί η γενίκευση του μέτρου θα δημιουργούσε νέο δημοσιονομικό κενό.

Οσον αφορά το θέμα των αλλαγών στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων, αυτό παραμένει ανοικτό. Σε αυτό αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζοντας το ισχύον πλαίσιο «ελληνική πρωτοτυπία» και τονίζοντας ότι έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό, αφού «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τις θέσεις εργασίας».

Οι νέες ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες έως το τέλος του έτους και θα στηρίζονται σε σχετική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Εκτός από την κατάργηση του υπουργικού βέτο, το υπουργείο εξετάζει και την αύξηση του ορίου του 5% για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «ακούνε τις προτάσεις μας» ενώ υποστήριξε ότι οι ελεγκτές δεν έθεσαν θέμα βιωσιμότητος των Ταμείων, ούτε αμφισβητούν την απόδοση των μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής.

Τον Ιανουάριο

Στα μέσα της ερχόμενης εβομάδας αναμένεται να αποχωρήσει η τρόικα για να επιστρέψει τον Ιανουάριο και να κλείσει όσα θέματα θα έχουν μείνει ανοιχτά