Να είναι σημαδιακό; Οπως και νά ‘χει τα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, που προτείνουν τους υποψήφιους για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες, σε κωμωδία και σε δράμα, δεν έχει διασταυρωθεί ότι είχαν στο μυαλό τους τη σημερινή κατάσταση στη –μακρινή τους –Ελλάδα όταν χάριζαν τις περισσότερες υποψηφιότητες αναδεικνύοντάς τις σε φαβορί, σε δύο ταινίες που αναμένεται να «παίξουν» και στα Οσκαρ: από τη μια επτά υποψηφιότητες, στην κατηγορία Δράμα (οι Σφαίρες κάνουν «διαχωρισμούς») για την ταινία «12 χρόνια σκλάβος» του Βρετανού Στιβ ΜακΚουίν του «Shame», με τον μόνιμο συνεργάτη του Μάικλ Φασμπέντερ και τον εξαίρετο «σκλάβο» Τσιούιτελ Ιτζίοφορ, που μόλις βγήκε στις ελληνικές αίθουσες. Από την άλλη επίσης επτά, στην κατηγορία Κωμωδία / Μιούζικαλ, για τον «Οδηγό διαπλοκής» του Νεοϋορκέζου Ντέιβιντ Ο’Ράσελ, με τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς, Εϊμι Ανταμς, Κρίστιαν Μπέιλ, που θα βγει στις δικές μας σκοτεινές αίθουσες από 9 Ιανουαρίου.

Το πρώτο εντυπωσιακό είναι ότι ουσιαστικά όλοι οι πρωταγωνιστές των δύο φαβορί είναι και υποψήφιοι για Χρυσή Σφαίρα και οι ταινίες τους και οι συντελεστές τους σχεδόν σε όλες τις «μεγάλες» κατηγορίες. Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι η υποδοχή που επιφύλαξαν οι προτείνοντες στο θεωρούμενο μεγάλο φαβορί των Οσκαρ «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, με τους Τζορτζ Κλούνι και Σάντρα Μπούλοκ: μόλις τέσσερις υποψηφιότητες, αφήνοντας απέξω τον Κλούνι.

Βέβαια, στις υποψηφιότητες είναι και οι δύο θεωρούμενες μεγάλες ερμηνείες της χρονιάς: ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στη θαλασσινή περιπέτεια «Ολα χάθηκαν» και η Κέιτ Μπλάνσετ στη «Θλιμμένη Τζασμίν» του Γούντι Αλεν. Συν την κυρία Τζούντι Ντεντς στην αληθινή ιστορία της «Φιλομένα», που μετέπλασε σε ταινία ο Στίβεν Φρίαρς. Πάντα υπάρχει στα βραβεία και μία Μέριλ Στριπ, που διεκδικεί την ένατη Χρυσή Σφαίρα της για το «August: Osage County». Από κοντά και ο Τομ Χανκς στο –επίσης βασισμένο σε αληθινή ιστορία –«Captain Phillips». Ομως δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κάποιος και την ερμηνεία του δεύτερου μαύρου πρωταγωνιστή, απέναντι στον «σκλάβο» Ιτζίοφορ: τον Ιντρις Ελμπα στην επίκαιρη –τις προάλλες άφησε την τελευταία του πνοή –ταινία «Mandela: Long Walk to Freedom».

Ο «δικός μας» Αλέξανδρος Παπαδόπουλος που ομολόγησε πρόσφατα ότι από φόβο ο παππούς του άλλαξε το όνομά του και έτσι ονομάζεται Αλεξάντερ Πέιν, φαίνεται ότι καλά έκανε και επέστρεψε στις ρίζες του, στην Ομάχα της «Νεμπράσκα» όπου γεννήθηκε, δίνοντας το όνομα της πολιτείας στη νέα του ταινία, που κέρδισε πέντε υποψηφιότητες.

Εντυπωσιακή πάντως είναι η 25η (ναι, 25η!) υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα Μουσικής του διάσημου αμερικανού συνθέτη Τζον Γουίλιαμς των μεγάλων επιτυχιών. Και η εποχή των κινηματογραφικών βραβείων μόλις άρχισε…