Μόνιμες φορολογικές επιβαρύνσεις από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο για κάθε ακίνητο πλην αγροτικών κτισμάτων φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με το αναμενόμενο εδώ και μήνες νομοσχέδιο να βρίσκεται πλέον στη Βουλή. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα 42 παραδείγματα με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια, τις οποίες θα επωμιστούν όλοι οι φορολογούμενοι από το 2014 και μετά σε μόνιμη βάση, επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών.
Από τις νέες κλίμακες φόρου προκύπτουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια, σημαντικές επιβαρύνσεις για τους κατόχους οικοπέδων και μικρά φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
Μετά το μπαϊράκι γαλάζιων και πράσινων βουλευτών της περιφέρειας τα αγροτικά κτίσματα εξαιρέθηκαν από τον νέο φόρο, ενώ περιορίστηκε ο φόρος για γιαπιά, διατηρητέα και ακίνητα υπό απαλλοτρίωση.
Ετσι, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. στον Αγιο Δημήτριο θα κληθεί το 2014 να πληρώσει 328,8 ευρώ από 374 ευρώ που είναι το φετινό χαράτσι, ενώ για 80 τ. μ. στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ο φόρος περιορίζεται από 299,2 ευρώ σε 251,3 ευρώ.
Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν ακόμα και οι ιδιοκτήτες σπιτιών οι οποίοι λόγω ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ πιάνονται και στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος επιβάλλεται στα πρότυπα του ΦΑΠ. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τ.μ. στην Κηφισιά με αντικειμενική αξία 4.000 ευρώ/τ.μ. πλήρωσε φέτος χαράτσι 1.468,8 ευρώ και ΦΑΠ 560 ευρώ.
Το 2014, ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται σε 1.409 ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος στα 260 ευρώ, με αποτέλεσμα μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης κατά 359,8 ευρώ.
Οι ελαφρύνσεις μετατρέπονται σε επιβαρύνσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τσουχτερές, για όσους έχουν οικόπεδα.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης οικοπέδου 500 τ.μ. στη Μεταμόρφωση φέτος δεν είχε την παραμικρή επιβάρυνση για το οικόπεδο. Το 2014 θα κληθεί να πληρώσει 1.000 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις πολλαπλασιάζονται για ιδιοκτήτες σπιτιών σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες και μεγάλους κήπους. Στην Εκάλη, όπου οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκάλεσαν αντιδράσεις, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 420 τ.μ. με οικόπεδο 4 στρεμμάτων πλήρωσε φέτος φόρο 65.648 ευρώ. Το 2014 η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 4,4% στα 68.538 ευρώ, με τα 12.000 ευρώ να αφορούν τον φόρο για το οικόπεδο.
Κερδισμένοι από την τελική μοιρασιά των φόρων ακινήτων είναι οι αγρότες.
Οι φόροι στα αγροτεμάχια είναι σχετικά χαμηλοί, ενώ τα αγροτικά κτίσματα εξαιρέθηκαν. Ετσι, για 15 στρέμματα με πορτοκαλιές στη Σκάλα Λακωνίας ο φόρος είναι 39,6 ευρώ, ενώ για 20 στρέμματα με καπνό στην Αγιά Λάρισας ο φόρος ανέρχεται σε 48,4 ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από