Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης, διαπιστώνει σχετική έκθεση του Eλληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που για έκτη χρονιά, πραγματοποίησε μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της καλντέρας.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, το 2013, βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και σε όλα τα βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.

Το ΕΛΚΕΘΕ, με αίτημα του τότε υπουργείου Ναυτιλίας, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στην περιοχή της καλντέρας στη Σαντορίνη, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πρόσφατα, τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα σχετικά μέτρα του ΥΠΕΚΑ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στο θέμα του ναυαγίου, είπε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας πάρα πολύ αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τον συγκεκριμένο οργανισμό, που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει όλοι να τον σεβαστούν.

Ανέφερε επίσης, ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα μεγάλο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.