Θύμα κομματικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια η ΕΑΒ βρίσκεται στο κόκκινο από πλευράς οικονομικών μεγεθών, παρά το γεγονός ότι το προϊόν της είναι από τα πιο αξιόπιστα στον αεροπορικό κλάδο διεθνώς.

Και ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πονοκεφαλιάζει για την τύχη της ΕΑΒ, ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής –όπως ο ίδιος διατείνεται –αμερικανικού επενδυτικού σχήματος κατέθεσε πρόταση για επενδύσεις 100 εκατ. δολαρίων μέσω σύμπραξης Δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για να αναβιώσει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η πρόταση ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά ο κ. Ξενοκώστας είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του εδώ και μία εβδομάδα, καθώς είχε προαναγγείλει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων κεφαλαιαούχων για την ΕΑΒ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του οποίου είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πλέον το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Αμυνας καλείται να εξετάσει την πρόταση και κυρίως την κεφαλαιακή επάρκεια των υποψήφιων επενδυτών.

Οι τελευταίοι μέσω του κ. Ξενοκώστα ανακοίνωσαν χθες ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο για την ΕΑΒ την επόμενη πενταετία, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει επενδύσεις της εταιρείας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. δολαρίων.

«Οι επενδύσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. δολάρια στην πενταετία με κεντρικό πυρήνα την αξιοποίηση της υψηλής κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού της ΕΑΒ. Ο μέσος εργαζόμενος της ΕΑΒ έχει μόνο να περιμένει ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον», δήλωσε ο κ. Ξενοκώστας

Τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία για την EAB είναι απογοητευτικά. Οι ζημιές προ φόρων το 2011 διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ. Κατεγράφησαν συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου 249 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια προσέγγισαν τα 277 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ξενοκώστας είναι απόφοιτος της Σχολής Ικάρων με την ειδικότητα του αεροναυπηγού και σε ηλικία περίπου 30 ετών αποστρατεύτηκε από την Πολεμική Αεροπορία με τον βαθμό του σμηναγού για να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Είναι ιδιοκτήτης της Onex Company, η οποία δραστηριοποιείται στο αεροπορικό έργο και συνεργάζεται με την ΕΑΒ ως υπεργολάβος στον τομέα της συναρμολόγησης.