Στην ανάγκη απογαλακτισμού της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος αναφέρθηκε η «πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων» – Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Πάτρας Γιάννη Δημαρά, Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και Ιωαννίνων Φίλιππου Φίλιου – στη δεύτερη χθεσινή θεματική παρέμβασή της με κυρίαρχο θέμα τον ρόλο των δήμων στην ανάπτυξη.

Για προσπάθεια του κεντρικού κράτους να κρατήσει την Αυτοδιοίκηση «υποτελή και εξαρτημένη παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες» έκαναν λόγο στη συνέντευξή τους οι πέντε δήμαρχοι, καταγγέλλοντας επίσης έναν «κυκεώνα πολυνομίας και γραφειοκρατίας» αλλά και συναρμοδιοτήτων πολλών φορέων, που λειτουργούν ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη.

Κυρίαρχη πρόταση των πέντε δημάρχων – όπως διατυπώθηκε – είναι να δοθεί η δυνατότητα ώστε οι δήμοι να έχουν απευθείας επαφές με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδότησης και να διαχειρίζονται τα σχετικά κονδύλια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για τον λόγο αυτόν και στην αποφασιστική συμμετοχή των δήμων στα αναπτυξιακά σχέδια και τη λειτουργία των υποδομών, που βρίσκονται εντός των ορίων τους.

Με δεδομένα εξάλλου τα σημερινά εμπόδια, η «πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων» τόνισε τη σημασία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.